Hormonforstyrrende substanser i vin

Hormonforstyrrende substanser i vin

83 prosent av vinene som er testet inneholdt hormonforstyrrende ftalater. Og billige viner er verst.

Det er en fransk undersøkelse utført av Laboratorie Excell som bringer disse sjokkerende tallene, forteller wpwnews.se. Mens det var spor etter disse substansene som er en kjemisk forbindelse med hormonforstyrrende effekt på mennesker i 83 prosent av de undersøkte vinene, hadde 59 prosent betydelig mengder ftalater.

Ingen grenser for vin

11 prosent hadde så store mengder at de overskrider grenseverdiene for næringsmidler og bør forbys. Men siden det er snakk om vin, finnes det ingen slike grenseverdier. Hvor er logikken kan man spørre seg?

Umoderne vinkjellere verst

Ifølge den svenske vinmakeren Lars Torstenson er ftalater i vin ikke noe nytt og han forferdes heller ikke av nivåene. Men han ser en tydelig sammenheng mellom billig vin og ftalat-rester.

Ftalat brukes ofte som mykgjørene ingrediens i plast. Det er altså ikke noe som tilsettes vinen, men noe som kommer fra bruk av glassfibertanker, epoksylimte flater samt gamle plastslanger.

Heller ikke brennevin går fri. I en firedel av de undersøkte flaskene var det høyere nivåer enn i vinflaskene i testen. Teorien om at det er i umoderne fasiliteter at problemet oppstår støttes også av testen av spritflasker.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen