Høstlig delikatesse

Høst er vått løv, jord og kompost iblandet frisk sopp, snev av blomster og modne skogsbær. Det kan også en vin være. Denne ukens vin er et strålende eksempel. Og perfekt til høstlige anledninger og ditto spise. Sett den på drikkekartet
Redaksjonen
05 September 2001 - 02:00

Skogbunnaromaer finner vi i en rekke forskjellige viner, men det er noen som peker seg sterkere ut. Som nebbiolobaserte viner fra Piemonte, regionen mellom Milano og den italienske riviera for å si det veldig grovt. Barolo og Barbaresco er henholdsvis kongen og dronningen av denne druen. Men når priskurven blir brattere for hvert år som går, må vi noen ganger ty til alternativer.
 
Og de finnes, som i vinene fra Antichi Vigneti di Cantalupi som ikke er et kooperativ men en familiedrevet vingård med en årlig produksjon på rundt 150.000. Antichi Vigneti di Cantalupi holder til i Ghemme som er vesentlig lengre nord enn vekststedene for de to andre berømthetene. Selv om kvaliteten på druene er høy oppnås ikke på langt nær så høye priser for vinene herfra. Til glede for oss konsumenter.
 
For utvalget fra denne produsenten, for øvrig den beste i dette området, er svært interessant. Den vanlige Ghemme'n finnes nå i den supre 1996-utgaven. Nydelig duft av modne skogsbær, skogbunn, jord, god saftighet i anslaget, frisk med fine tanniner utover. Vellaget og perfekt til retter med fugl som saftig kylling av topp kvalitet (Kjølberg eller Stange).
 
Ghemme 1996 selges både i 75 cl (KK171173, kr 166) og 150 cl (KK761791 kr 350) for magnum. Selv om den store flasken kan oppleves som upraktisk, er den å foretrekke hvis du skal være flere enn 2-3 til bords. Det større volumet ikke bare gir vinen bedre plass å utvikle seg på, det sørger også for å holde den ung lengre. Og dermed har en større lagringskapasitet.
 
Et forhold som ikke minst er viktig for en mer kompleks og lagringsdyktig vin som enkeltvinmarksvinen Collis Carellae, også den som 96 og i begge formater (hhv KK171355, kr 223 for 75 cl og KK 761817 kr 460 for magnum). Her har du mer av alt i betydningen bedre struktur. En vin som trenger noe rikere fugleretter som and eller fasan, men også lam og kalv i høstlig anretning er nydelig til. Sett den på drikkekartet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her