Høy restaurantstøy
Støyen i moderne restauranter har blitt et problem for mange gjester, og spesielt rammer dette hørselshemmede.
Redaksjonen
27 November 2008 - 13:00
I "gamle dager" hadde restauranter gardiner, tepper og duker som absorberte støy.
I dag har de store, bare vinduer, harde vegger og glatte gulv.
- Den minimalistiske stilen har gjort det nesten uutholdelig å oppholde seg på mange utesteder. Ofte må gjestene rope for å bli hørt, sier direktør Ingjerd Aaraas i ÅF Brekke & Strand akustikk til newswire.
Bakgrunnsstøy
Mange av landets 600 000 hørselshemmede unngår å spise ute, fordi de ikke får med seg hva som blir sagt. I mange rom er moderne design prioritert fremfor andre hensyn.
Hver fjerde bruker av høreapparater har problemer med å oppfatte hele setninger når de er ute og spiser, fordi konsonantene drukner i bakgrunnsstøyen.
Nye regler
Plan og bygningsloven revideres nå, og prinsippet om universell utforming skal legges til grunn.
Dette vil også gjelde serveringssteder.
- Dette vil skjerpe kravene til serveringsstedene, slik at alle skal kunne ha en hyggelig kveld på en hvilken som helst restaurant, sier Aaraas.
I høst er det gjennomført en informasjonskampanje om lovendringen overfor serveringsstedene.
- Ofte er det ikke store endringer som skal til før lydforholdene blir betraktelig bedre. Det enkleste er å legge inn lydabsorberende plater i himlingen. Hvis det ikke hjelper, må det monteres plater på veggene også, sier Aaraas.
Forsiden akkurat nå