Høy restaurantstøy

Støyen i moderne restauranter har blitt et problem for mange gjester, og spesielt rammer dette hørselshemmede.
Redaksjonen
27 November 2008 - 13:00

I "gamle dager" hadde restauranter gardiner, tepper og duker som absorberte støy.
 
I dag har de store, bare vinduer, harde vegger og glatte gulv.
 
- Den minimalistiske stilen har gjort det nesten uutholdelig å oppholde seg på mange utesteder. Ofte må gjestene rope for å bli hørt, sier direktør Ingjerd Aaraas i ÅF Brekke & Strand akustikk til newswire.
 
Bakgrunnsstøy
Mange av landets 600 000 hørselshemmede unngår å spise ute, fordi de ikke får med seg hva som blir sagt. I mange rom er moderne design prioritert fremfor andre hensyn.
 
Hver fjerde bruker av høreapparater har problemer med å oppfatte hele setninger når de er ute og spiser, fordi konsonantene drukner i bakgrunnsstøyen.
 
Nye regler
Plan og bygningsloven revideres nå, og prinsippet om universell utforming skal legges til grunn.
 
Dette vil også gjelde serveringssteder.
 
- Dette vil skjerpe kravene til serveringsstedene, slik at alle skal kunne ha en hyggelig kveld på en hvilken som helst restaurant, sier Aaraas.
 
I høst er det gjennomført en informasjonskampanje om lovendringen overfor serveringsstedene.
 
- Ofte er det ikke store endringer som skal til før lydforholdene blir betraktelig bedre. Det enkleste er å legge inn lydabsorberende plater i himlingen. Hvis det ikke hjelper, må det monteres plater på veggene også, sier Aaraas.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her