Hvit italiener til super pris

Nå er ikke alle enige i at hundre kroner er veldig billig for en hvitvin, men faktum er at ukens vin er et usedvanlig godt kjøp med potensial til å bli sommerens hvite favoritt. Enten du velger å drikke den alene eller nyte den til en lang rekke av sesong
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2003 - 11:14

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Beneventano Bianco Vigna Ottieri 2008 (46590) stammer fra Campania, fylket som huser turisttette steder som Napoli, Pompeii og den utrolig sjarmerende Amalfi-kysten. Som de fleste andre steder hvor turismen er utbredt, er prisene relativt høye, og det gjelder også for de lokale vinene. Derfor er ukens vin en svært behagelig overraskelse.

Men så er da kvaliteten tilsvarende høy. Og en av de som har bidratt sterkt til å løfte nivået de siste ti årene er produsenten av ukens vin, Feudi di San Gregorio. Og det uten å bruke internasjonale druer. Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002 er nemlig laget av de svært lokale druesortene falanghina, greco, coda di volpe og fiano. Druesorter som har en mer enn 2000 år lang historie.

Falanghina antas å være identisk med druen brukt til falerno som var romernes foretrukne vin. En drue med sterk egenkarakter, og det gjelder i høy grad de andre også, særlig greco og fiano som når de dyrkes innenfor spesielle områder gis betegnelsen Greco di Tufo og Fiano di Avellino, som begge oppgraderes fra og med denne høsten til DOCG, denominazione di origine controllate e garantita, italiensk vinlovs høyeste nivå.

Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002 er imidlertid "bare" en IGT - indicazione geografica typical - men definitivt uten forkleinelse. Druene kommer fra Benevento-området som ligger lenger inn i landet enn de to andre, i et svært kupert landskap preget av mange utdødde vulkaner. Det vulkanske jordsmonnet i kombinasjon med høyden over havet gjør at druene fra vinmarken Ottiero høstes så sent som i oktober.

2002 som var et katastrofeår for store deler av italiensk vinproduksjon, ble imidlertid det motsatte for de hvite druene i Campania som ble høstet like før elendigheten braket løs. Stor fruktsødme samt fine syrer borger for et langt liv. Så også for Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002, selv om den er så god at du definitivt kommer til å velge å nyte den i sommer.

Duften er innbydende fruktig i retning tropisk frukt samt innslag av krydder. Smaken følger opp med veldig bra fedme, gode syrer og fin fylde. Den sitter godt og lenge med deilig frukt og krydder i finishen. En spennende allround hvitvin som passer til de meste og de fleste situasjoner du måtte komme borti i sommer. Perfekt til grillet eller stekt fisk, skalldyr eller kylling, til fingermat som parmaskinke og spekepølse, og naturlig nok som den er.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord
Ukens kake

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord

Tiramisu går alltid i en egen mage, for det er mektige saker. Derfor kan det være lurt å lage den som en bløtkake. Da blir det nok til flere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat
Dagens rett

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat

Helt vanlige svinekoteletter får et smaksløft etter en runde i denne marinaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her