Hyggelig personal viktigere enn sunn mat i restauranter og kantiner
Foto: (Toma)

Hyggelig personal viktigere enn sunn mat i restauranter og kantiner

Det aller viktigste for opplevelsen på restaurant eller i kantina på jobben er ikke verken sunn mat, variasjon, kortreist mat eller vegetaralternativer. Folk flest er mest opptatt av at personalet er hyggelige.
18 Juli 2024 - 09:34

83 prosent av nordmenn mener at hyggelig personal er viktig når de får mat i kantiner eller bestiller på restauranter. Til sammenligning mener 68 prosent at sunn mat er viktig og 25 prosent at vegetariske eller veganske alternativer er viktig. 

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Toma. 

– Personalet som lager og serverer maten er en helt avgjørende del av opplevelsen når du er ute og spiser – og for de som jobber i kantine er det å snakke med gjestene blant det aller viktigste. Kantiner skiller seg fra restauranter ved at du stort sett har de samme gjestene hver dag. Det stiller en del krav til kreativitet og variasjon, men de beste kantinekokkene er de som også er omgjengelige, tar imot tilbakemeldinger både positive og negative og kommuniserer bra, sier Christer Gavelli, administrerende direktør i Toma. 

Aller mest opptatt av hyggelig personal er voksne over 60 år (89 prosent) mens 75 prosent av unge under 30 år sier det samme. 

Unge mer opptatt av kortreist og vegetarisk mat 
Unge voksne under 30 år er mer opptatt av kortreist mat og vegetariske eller veganske alternativer. 52 prosent av de under 30 år mener kortreist mat er viktig når de får mat i kantiner eller bestiller på restauranter, mot 41 prosent totalt. 

47 prosent av de under 30 år mener vegetariske og veganske alternativer er viktige i kantiner og restaurant mot 25 prosent totalt. Kun 14 prosent av de over 60 år svarer det samme. 

– Fokuset på grønnsaker og reduksjon av kjøtt har kommet veldig de siste årene og vi har gjort et stort arbeid på å levere flere komplette grønnsaksretter med bønner og belgvekster. Det er både sunt, godt og viktig med tanke på bærekraft og vi merker godt at særlig unge er opptatt av dette også i våre spisesteder, sier Gavelli. 

Toma, som er en av de ledende leverandørene innenfor kantinedrift, kuttet i 2023 forbruk av storfekjøtt på spisestedene med 60 prosent sammenlignet med 2019. Det utgjør 15,6 tonn storfekjøtt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En omelett med mye godt i er alltid populært
Dagens rett

En omelett med mye godt i er alltid populært

Middagsretter som nærmest lager seg selv mens du gjør andre ting - det er nettopp en slik oppskrift vi gir deg denne mandagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her