Hyggelig personal viktigere enn sunn mat i restauranter og kantiner
Foto: (Toma)

Hyggelig personal viktigere enn sunn mat i restauranter og kantiner

Det aller viktigste for opplevelsen på restaurant eller i kantina på jobben er ikke verken sunn mat, variasjon, kortreist mat eller vegetaralternativer. Folk flest er mest opptatt av at personalet er hyggelige.
18 Juli 2024 - 08:34

83 prosent av nordmenn mener at hyggelig personal er viktig når de får mat i kantiner eller bestiller på restauranter. Til sammenligning mener 68 prosent at sunn mat er viktig og 25 prosent at vegetariske eller veganske alternativer er viktig. 

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Toma. 

– Personalet som lager og serverer maten er en helt avgjørende del av opplevelsen når du er ute og spiser – og for de som jobber i kantine er det å snakke med gjestene blant det aller viktigste. Kantiner skiller seg fra restauranter ved at du stort sett har de samme gjestene hver dag. Det stiller en del krav til kreativitet og variasjon, men de beste kantinekokkene er de som også er omgjengelige, tar imot tilbakemeldinger både positive og negative og kommuniserer bra, sier Christer Gavelli, administrerende direktør i Toma. 

Aller mest opptatt av hyggelig personal er voksne over 60 år (89 prosent) mens 75 prosent av unge under 30 år sier det samme. 

Unge mer opptatt av kortreist og vegetarisk mat 
Unge voksne under 30 år er mer opptatt av kortreist mat og vegetariske eller veganske alternativer. 52 prosent av de under 30 år mener kortreist mat er viktig når de får mat i kantiner eller bestiller på restauranter, mot 41 prosent totalt. 

47 prosent av de under 30 år mener vegetariske og veganske alternativer er viktige i kantiner og restaurant mot 25 prosent totalt. Kun 14 prosent av de over 60 år svarer det samme. 

– Fokuset på grønnsaker og reduksjon av kjøtt har kommet veldig de siste årene og vi har gjort et stort arbeid på å levere flere komplette grønnsaksretter med bønner og belgvekster. Det er både sunt, godt og viktig med tanke på bærekraft og vi merker godt at særlig unge er opptatt av dette også i våre spisesteder, sier Gavelli. 

Toma, som er en av de ledende leverandørene innenfor kantinedrift, kuttet i 2023 forbruk av storfekjøtt på spisestedene med 60 prosent sammenlignet med 2019. Det utgjør 15,6 tonn storfekjøtt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her