Godbiter i pollisten
Imponerende søritalienske hvitviner

Imponerende søritalienske hvitviner

Fra Campania kommer dette knippet med knallgode viner, ikke bare i hvitt, men også rosa og rødt.
Aase E. Jacobsen
19 Juli 2017 - 13:45

Pian di Stio IGP Paestum Fiano Biologico 2016 er en helt spesiell vin som får sine druer fra høytliggende parseller ved 450-550 m.o.h. med kalkholdig leirjord innenfor nasjonalparken Cilento. Det gjør at den også er økologisk sertifisert, men først og fremst kjennetegnes den av svært god konsentrasjon, stor stofflighet og flott friskhet. En drøm til smaksrike sjømatretter.

Den er laget av fiano alene, for øvrig en av Campanias hvite druer som har DOCG-stempel, men kun om den kommer fra Avellino-området litt lenger inn i landet. Jordsmonn og høyde over havet er omtrent det samme, men Pian di Stio Fiano er altså en IGP Paestum som ligger rett sør for Salerno.

Det er også Palinuro IGP Paestum Bianco 2016 som er en miks av like deler fiano, greco og falanghina, altså samtlige av Campanias beste hvite druer. Parsellene ligger litt lavere, mellom 210 og 550 m.o.h. og er sør-sørvestvendt. Det gir maksimal soleksponering som reflekteres i vinen gjennom dens fedme og fyldige frukt. En ekstra rik Campania-hvitvin som fungerer også til retter med lyst kjøtt.

Falanghina er kanskje min favorittdrue blant de hvite fra Sør-Italia, i hvert fall har den en fantastisk historie. Og Falanghina Campania IGP 2015 lever så absolutt opp til forventningen. Den er noe rikere enn de fleste andre falanghinaene jeg har smakt, noe som gir den et pluss i møte med mer smaksrike retter. Men den har fortsatt druetypens gode syrefriskhet i behold. Campania IGP-stempelet brukes når druene kommer fra et større område eller som her utenfor IGP Paestums grenser.

Bak disse vinene står San Salvatore 1988 som er en jordbruksbedrift med en ekstra tydelig bærekraftig filosofi. De 109 hektarene med vinmarker, olivenlunder, frukttrær, skog og beitemarker for bøflene, jobbes det økologisk med biodynamiske metoder og preparater. Bøflene gir ikke bare melk til områdets berømte ost som mozzarella di bufala, men også råvare til deres egenproduserte gjødsel.  

Bøflene bidrar med råvare til både ost og gjødsel.

 

San Salvatore 1988 lager ikke bare hvitvin, også deres rosevin og rødvin av Campanias fremste røde drue, aglianico, er veldig gode representanter og vel verd å prøve ut.

Eiendommen fordeler seg på flere kommuner som Stio, Giungano og Cappaccio, som ligger høyt hevet opp mot 600 m.o.h. over kystlinjen ikke langt unna. Vinene bærer også navnet til den gresk-romerske byen Paestum, grunnlagt år 600 før vår tid. I dag er det betydelige arkeologiske utgravinger her, deriblant dekorerte graver i byens nekropolis, hvor Stuperens grav fra år 470 før vår tid, er den mest kjente.

Stuperens grav fra år 470 før vår tid.

 

Se alle produsentens viner her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her