Forynget antikk vin

En vin med kanskje så mye som 3000 års tradisjoner er verd å stoppe opp ved. Smaker strålende gjør den også.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Den hvite vinen falernum var romernes favorittvin og samtidig den mest etterspurte og dermed dyreste vinen i datidens Italia. Den kom fra et begrenset område rundt fjellet Monte Massico i det nordre Campania , på grensen til Lazio , som allerede den gang var nøye regulert.

Kraftig kost
Så ettertraktet var vinen at Plinius den eldre i de første århundre e. Kr. skal ha uttrykt bekymring over at kvantiteten var i ferd med å ta over for kvaliteten.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Fra samme tidsepoke (ca år 61) kommer Satyricon av Gaius Petronius, keiser Neros rådgiver i spørsmål om luksus og vellevnet, og i dette verket omtales et overdådig måltid som følges av hundre år gammel falernum servert fra krystallamforaer.

Det var neppe en overdrivelse, for lagringsevne var nettopp en av romertidens falerno sine fremste egenskaper, i tillegg til høy alkohol. Etter sigende ble den lagret minst 10 år, var best mellom 15 og 20 år og fantes i både tørre og søte utgaver i henhold til skribenten Athenaeus.
 
Om Villa Matildes moderne utgave, Villa Matilde Falerno del Massico 2007 (55791) , kan lagres i hundre år er tvilsomt, men at den vil utvikle seg videre i minst fem er ganske sikkert. Denne (tørre) vinen har nemlig mye kraft og en uttalt røykaktig karakter som stammer fra det vulkanske jordsmonnet, i tillegg til stor fruktrikdom.

Trolig hvit
Mannen bak Villa Matilde, Francesco Paolo Avallone, har mye av æren for at vi i dag kan nyte "samme" vin som romerne. Etter vinluskatastrofen for godt over hundre år siden var så å si all falanghina som er druen i hvit falerno, utryddet. Etter nesten 3000 års mer eller mindre kontinuerlig dyrking.

Druen som antas å være den samme som i romernes falerno, har fått sitt navn etter falanga som var datidens navn på trepålene som vinrankene var bundet opp til. Oppbinding og beskjæring var allerede da et krav for kvalitet.
 

Selv om det ikke er mange holdepunkter for den opprinnelige falernos egenskaper, er det trolig at den var hvit og at druen het falanghina. Vinum Album Phalanginum (hvit vin av typen falangina) nevnes i verk fra det medisinske fakultet i Salerno som var høyt ansett på den tiden, og vinen ble av Plinius antatt å ha medisinske kvaliteter. Det virker derfor trolig at falerno er en avledning av druens navn.

Seriøs rosé
Men om DNA-profilen til dagens falanghina er identisk med den antikke, er det ingen svar på. Men Avallone startet et møysommelig arbeid på sekstitallet med å klone de få gjenværende vinstokkene i Massico-området og fortsatt brukes disse plantene for å sikre den genetiske arven.

Takket være Avallones innsats som nå teller 110 hektar, og at også noen andre produsenter etter hvert har tatt opp tradisjonen, er falerno reddet fra glemselen. Men volum er fortsatt svært lite. Først i 1989 fikk området DOC-status for både hvitt og rødt.

Den røde lages av druene aglianico og piedirosso, som for de store vinene lenger sør i fylket . Falerno del Massico 2004 (32111) er en kraftig rødvin som nok gjør seg best når det er litt kjølig i været. På de varmeste dagene kan den erstattes av produsentens rosé som tilhører den seriøse delen av rosétilbudet. Dessuten lager Avallone en massiv men likevel svært elegant og kompleks rødvin med navn Camarato som vil ligge på 300 kroner når den kommer til Norge men som forsvarer sin pris og vel så det.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Villa Matilde Falerno del Massico 2007

Produsent:
Villa Matilde
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
163,00 kr
Varenummer:
5579101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Falerno del Massico 2004

Produsent:
Villa Matilde
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
3211101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Terre Cerase Rosé 2007

Produsent:
Villa Matilde
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
156,50 kr
Varenummer:
5579201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen