Ingen burgunder

Fattigmannsburgunder kalles ofte rødvinene fra Dão i Portugal. Fra denne regionen som ligger godt beskyttet mellom fjellene mot Spania og den røffe Atlanterhavskysten kommer ukens vin som ikke har noe annen slektskap til sine franske paralleller enn fargen og elegansen. 17.03.99.

Apéritif har valgt Caves Alianças Dão Garrafeira 1994 til kroner 85 (varenr. 3524) som representant for vinene herfra. Den er laget av druene touriga nacional (portvinsdruen par excellence), jaen og bastardo som er bare tre av de i alt ni ulike sortene som er tillatt i området.

 
Alle kombinasjonsmulighetene gjør at en Dão smaker svært forskjellig fra ett vinhus til et annet. Det er stort sett alltid snakk om lagringsdyktige viner som når de har betegnelsen garrafeira har fått et opphold på to år i fat (store og velbrukte) samt ett år i flaske.
 
Det er ikke mange viner til 85 kroner med denne type egenskaper som Alianças Dão kan oppvise. Den er krydret og fruktig, saftig med innslag av lær og modne plommer, fin friskhet med litt tanniner i finishen. En ypperlig matvin til et bredt spekter av retter fra smaksrike klippfiskretter, via kylling til svin og villfugl.
 
Aase E. Jacobsen
17.03.99
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen