Italiensk smaksbombe

Abruzzo på Italias østkyst er blitt en storleverandør av vin til det norske publikum. Ukens vin går utenpå det meste fra den kanten, og det uten at det reflekteres i prisen. For dette er ingen enkel og ukomplisert vin. Heller tvert i mot.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2004 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

La Valentina Montepulciano d'Abruzzo 2001 (46844) er stappfull av smak. Stor intensitet i duften med nydelige kirsebæraromaer samt mørke kjøttfulle bær, rått kjøtt, krydder og jordsmonn. Smaken er fyldig og stoffrik. Bærpreget er godt pakket inn i mørke aromaer som kaffe, mørk sjokolade, tjære og jordsmonn. Ettersmaken byr på bærfriskhet og tørr lakris.

Men dette er ingen kosevin for sofakroken, for den trenger definitivt mat å bryne seg på. Og absolutt mat med mye smak. Gjerne grillet saftig kjøtt eller braiserte kjøttretter, det vil si grytestekt kjøtt. En så smaksrik vin tåler selvsagt også lagring, minst tre-fire år.

At denne vinen går utenpå det meste av Abruzzos montepulcianoviner skyldes en produsent med topp kvalitet som målsetning. Fattoria la Valentina startet opp for 14 år siden. På det tidspunktet var ikke Abruzzo kjent for å lage noe annet enn enkle hverdagslige og rustikke viner med lite potensial utover regiongrensene.

Store investeringer i så vel vinmarker som produksjonsfasiliteter og ikke minst kunnskap om hvordan hente ut denne druens ikke helt åpenbare potensial, har sørget for at La Valentina nå tilhører Abruzzos elite.

Druene til ukens vin kommer fra så vel egne som leide vinmarker på til sammen 20 hektar som er tradisjonelt beplantet, hvilket vil si med god plass mellom vinrankene og høy oppbinding (tendone). En metode som tillater stor avling. Hos La Valentina holdes imidlertid utbyttet i sjakk og ligger med sine 60 hl/ha på drøyt halvparten av hva som var normalen den gangen kooperativenes volumorientering dominerte.

La Valentina lager også enkeltvinmarksviner som (foreløpig) ikke er tilgjengelig i Norge. Spelt kan kalles superutgaven av ukens vin. Druene hentes fra en vinmark som omkranser selve vingården. Mens den vanlige montepulcianoen hovedsakelig modnes i ståltank, er Spelt også i kontakt med både store slovenske fat og små franske. Den er den ufiltrert. Binomio er en joint venture med Azienda Agricola Inama, en annen kvalitetsprodusent men fra et helt annet område, nemlig Veneto. Målet er å lage en moderne montepulcianovin, selvsagt ufiltrert og modnet i franske barriques.

Les mer om La Valentina her.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her