Italiensk trøkk i taxfreen

Denne svært så rike italienske vinen er et kupp i taxfreebutikken. Og en veldig god gaveide.

Til tross for at Montiano 2005 koster kroner 185 taxfree (kun Gardermoen), er det et veldig godt kjøp. Sist den var tilgjengelig på polet ( Falesco Montiano 2009 (42206) ) kostet den 344 kroner og på kontinentet må du ut med ca 30 euro. En i øyeblikket svært ung, men tilsvarende lovende vin som byr på både eleganse og stor fylde allerede.

Lagringsdyktig
Dekanter den gjerne mens den er så ung, og server den til smaksrike retter med okse eller vilt. Hvis du vil ha enda mer ut av vinen, kan du legge den i kjelleren noen år. Den vil utvikle seg i positiv retning i åtte år til.

Dette er imidlertid ingen typisk italiener all den tid den er laget av merlot og fra Lazio, fylket som er mer kjent for å huse den evige stad, enn for lagringsvin. Det ønsket brødrene Riccardo og Renzo Cotarella , begge renommerte ønologer , å gjøre noe med all den tid deres røtter er i Lazio. Allerede i 1979 etablerte de Falesco i det nordlige Lazio, i nærheten av Viterbo.

Lange røtter
I starten konsentrerte de seg om å hente frem glemte druer og vintyper, primært hvite som Orvieto og Est! Est!! Est!!! di Montefiascone. Men fra 1993 var de klare med Montiano som er laget av 100 prosent merlot. Men selv denne internasjonale druen har lange tradisjoner i Lazio . Helt tilbake til begynnelsen av 1800-tallet.

Og merlot trives ekstra godt i det vulkanske steinete jordsmonnet som er så typisk for denne delen av Lazio. Montiano er en såkalt enkeltvinmarksvin, og siden vinmarken er sør-sørvestvendt kan druene høstes allerede i begynnelsen av september.

÷ (91p)
Montiano 2005
Az. Falesco
Lazio - Italia
kr 185,00 (75cl)
Tax-free (Gardermoen)
Farge og duft: Dyp kald klar rød. Ung lukket og konsentrert duft av mørke og røde bær, søte og syrlige samt jordsmonn og fat.
Smak: Stort fyldig anslag, veldig elegant og rik med god syre og gode tanniner, sitter svært lenge med jordsmonn og fat i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt, også vilt.
Vurdering: En stofflig og stor vin, relativt kraftig og kompakt, men som med tiden vil bli mykere og dermed enda mer elegant. Vil utvikle seg videre i minst åtte år. Meget godt kjøp. 91 p (2005)
Laget av: 100% merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen