Italiensk trøkk i taxfreen

Denne svært så rike italienske vinen er et kupp i taxfreebutikken. Og en veldig god gaveide.
Aase E. Jacobsen
13 November 2008 - 08:01

Til tross for at Montiano 2005 koster kroner 185 taxfree (kun Gardermoen), er det et veldig godt kjøp. Sist den var tilgjengelig på polet (Falesco Montiano 2009 (42206)) kostet den 344 kroner og på kontinentet må du ut med ca 30 euro. En i øyeblikket svært ung, men tilsvarende lovende vin som byr på både eleganse og stor fylde allerede.

Lagringsdyktig
Dekanter den gjerne mens den er så ung, og server den til smaksrike retter med okse eller vilt. Hvis du vil ha enda mer ut av vinen, kan du legge den i kjelleren noen år. Den vil utvikle seg i positiv retning i åtte år til.

Dette er imidlertid ingen typisk italiener all den tid den er laget av merlot og fra Lazio, fylket som er mer kjent for å huse den evige stad, enn for lagringsvin. Det ønsket brødrene Riccardo og Renzo Cotarella, begge renommerte ønologer, å gjøre noe med all den tid deres røtter er i Lazio. Allerede i 1979 etablerte de Falesco i det nordlige Lazio, i nærheten av Viterbo.

Lange røtter
I starten konsentrerte de seg om å hente frem glemte druer og vintyper, primært hvite som Orvieto og Est! Est!! Est!!! di Montefiascone. Men fra 1993 var de klare med Montiano som er laget av 100 prosent merlot. Men selv denne internasjonale druen har lange tradisjoner i Lazio. Helt tilbake til begynnelsen av 1800-tallet.

Og merlot trives ekstra godt i det vulkanske steinete jordsmonnet som er så typisk for denne delen av Lazio. Montiano er en såkalt enkeltvinmarksvin, og siden vinmarken er sør-sørvestvendt kan druene høstes allerede i begynnelsen av september.

÷ (91p)
Montiano 2005
Az. Falesco
Lazio - Italia
kr 185,00 (75cl)
Tax-free (Gardermoen)
Farge og duft: Dyp kald klar rød. Ung lukket og konsentrert duft av mørke og røde bær, søte og syrlige samt jordsmonn og fat.
Smak: Stort fyldig anslag, veldig elegant og rik med god syre og gode tanniner, sitter svært lenge med jordsmonn og fat i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt, også vilt.
Vurdering: En stofflig og stor vin, relativt kraftig og kompakt, men som med tiden vil bli mykere og dermed enda mer elegant. Vil utvikle seg videre i minst åtte år. Meget godt kjøp. 91 p (2005)
Laget av: 100% merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her