Parabere Forum
Jobber for bedre kjønnsbalanse på kjøkkenet. Nå samles opinionslederne i Oslo. Alt takket være Heidi Bjerkan
Foto: (Geir Mogen)

Jobber for bedre kjønnsbalanse på kjøkkenet. Nå samles opinionslederne i Oslo. Alt takket være Heidi Bjerkan

Parabere Forum er i sitt femte år og har valgt Oslo som møtested. 400 gastronomiske opinionsledere inntar hovedstaden 3. og 4. mars.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2019 - 16:35

Heidi Bjerkan er Norges fremste talskvinne for kjønnsbalanse, mangfold og inkludering innen gastronomien. Ikke rart at Parabere Forum har valgt å legge sin femte samling til Norge og Oslo, for det er sammenfallende med grunnlaget for denne unge non profit-organisasjonen som frontes av Maria Canabal. Hun sier de har hatt sine øyne på Norge en stund:

- Norge er en nasjon med bevissthet på flere nivåer som involverer mat og drikke, ikke bare når det kommer til kreativitet, men også bærekraft. Den jomfruelige kystlinjen, nærheten til naturen og råvarene har gjort Norge til et møtested for entreprenører for å utvikle konkurransekraft, alt fra småskalaprodusenter til stjernerestauranter. Parabere Forum og det norske samfunnet deler felles verdier når det kommer til mangfold, inkludering og kjønnsbalanse. Vi er sikre på at 2019-utgaven av forumet vil være en sjanse til å skape endring, utvikling og forbedring, sier hun.

Treig respons fra det offentlige

Og det trengs, også i Norge, med fortsatt mange uløste oppgaver på alle disse områdene.

Les om Heidi Bjerkans metoder her

Men Heidi Bjerkan, som selv ikke har «ansvaret» for at årets forum ble lagt til Norge, er stolt over å få muligheten til å vise de mange utenlandske deltakerne hva vi får til her i nord. – Vi fikk oppgaven å lage rammen rundt forumet i mars i fjor, og siden sponsorjakt ikke er det vi driver med til vanlig, har det vært noen utfordringer, for å si det mildt, sier hun.  

De største utfordringene har vært å overbevise offentlige instanser. - Det offentlige skjønner ikke verdien av slike institusjoner som Parabere Forum. De skjønner det først når toget har gått, sukker hun.

Likevel har de, det vil si Heidi og hennes kolleger Kaja Skovborg-Hansen som er daglig leder på Vippa og Mathias Steinbru fra Trøbbelskyter, dradd prosjektet i havn ved hjelp av Innovasjon Norge, Norges Sjømatråd, Fursetgruppen og Flytoget, men ikke minst gode bransjekolleger.

- Folk i bransjen er veldig positive og stiller opp når slike muligheter byr seg. Det er en stor nysgjerrighet på norsk mat og råvarer der ute, og det vet restaurantfolk, sier Heidi og legger til:

- Jeg gleder meg til å vise fram Norge.

Kaffemat og matpakke

Det blir altså Norge sett fra matfatet, for konferansen holdes på Nationaltheateret og deltakerne får bare noen avstikkere til Vippa, hvor sjømaten skal vises fram, samt til Prindsens Hage hvor det blir utendørs grilling i lavvoer i Prindsens Hage. Dessuten inviterer Oslo Kommune mottakelse på Rådhuset med ordfører Marianne Borgen som vert.  

Som deltakere på de fire foregående formuene har Heidi vært mindre fornøyd med maten som ikke på godt nok vi har representert vertstedet. – Parabere er en non profit-organisasjon, så det har nok vært begrensningen, men vi kommer likevel til å legge mye mer vekt på maten rundt arrangementet, og det er takket være mange kokker som stiller til dugnad, sier hun.

Det faglige programmet som har Changing the Game som tema, er det Maria Canabal i Parabere Forum som står bak. Det har en imponerende liste av internasjonale matkjendiser som Alice Waters, Ruth Reichl, Kylie Kwong, Dominique Crenn, Helene Darroze og Andoni Luis Aduriz som er ett av få mannlige innslag. Det er ellers kun ett norsk navn på programmet, nemlig reineier Ellen Sara Sparrok. 

Men det er en rekke workshops med norske temaer. Og mellom slagene «kaffemat» som er norsk som noe. Samt matpakke i stedet for kontinental lunsj. – Det blir brødskiver fra Ille Brød med pålegg fra Indre Oslo Matforedling, lover Heidi Bjerkan.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her