Jubilant i storform

Verdens eldste vinvaremerke feirer 150 år men holder seg godt. Vinen er imidlertid ikke moderne, heller klassisk i stilen, og dessuten et meget godt kjøp.

Periquita 1997 (varenr. 670, kr 87) har en fin duft av modne røde bær og orientalsk treverk, det samme preget i smaken som er frisk med lette tanniner. Et pustehull av en vin i et prissegment som domineres av mye sødme og bløthet. Periquita er skapt til å nytes sammen med mat, og selv om den virker aldri så lett tilnærmelig, så hamler den opp med et bredt spekter av retter fra lyst kjøtt til krydrete retter med rødt kjøtt.

Et annet aspekt ved Periquita er den lagringsevne. Produsenten hevder å fortsatt nyte 60 år gamle utgaver med velbehag. Nylig ble en tjue år gammel Periquita avsmakt, og den er nesten like ungdommelig som da den ble tappet i flasker. En av hemmelighetene bak Periquita utover tilstrekkelig syre- og tanninnivå i druene til å tåle et langt liv, er modningen i kjempestore franske fat i halvannet år. I løpet av denne tiden gis vinen nok anledning til å "puste" til at den blir tilstrekkelig stabil til å utvikle seg også etter flasketappingen. Men også slik at den når den sendes ut på markedet to og et halvt år etter innhøstningen, er drikkeklar.
 
Castelão francês heter druen som er hovedingrediensen i Periquita. Den er nå så nært knyttet til denne vinen at druen går under samme navn også andre steder i Portugal. Druen trives best i et varmt klima og gir meget holdbare viner med klar bringebærkarakter. Billigburgunder er et fristende ord å bruke. Uansett er Periquita en vin du kan stole på selv om vi har opplevd en del variasjoner de senere år. 1997-versjonen var ikke helt i balanse da den ble smakt sist høst men nå et halvt år senere er den helt korrekt og harmonisk.

Periquita er en virkelig gjenganger i norske polhyller siden den har vært i salg her til lands siden søttitallet. Produsenten er J. M. da Fonseca Successores, Portugals største private innehaver av vinmarker, mer enn 500 hektar, ikke bare på halvøya Setúbal sør for Lisboa, men praktisk talt over hele Portugal.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Det er Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen