Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Blant 27 påmeldte bøker til konkurransen Beste norske kokebok 2011, har juryen plukket ut fem finalister. Les hva juryen mente om de fem finalistene.
Redaksjonen
25 November 2011 - 10:00

De beste norske kokebøkene i år dekker hele spekteret, fra coffee table-bøker, via potensielle klassikere til de virkelig matnyttige.
 
For fjerde år på rad kårer Apéritif og Norli «Beste norske kokebok».

I årets konkurranse deltok 27 norskproduserte kokebøker, noe som er en kraftig økning fra i fjor, og som tyder på en optimisme hos forlagene til å satse på egenproduksjon.

For flere av kokebøkene er det investert betydelig, men for enkelte ikke nok til å nå tetsjiktet.

Juryens bedømmelse av årets finalister

Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister.

Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten i Oslo fredag 25. november 2011 kl 13. Møt opp og få en smakebit på det beste fra den norske kokebokhøsten.

De nominerte til tittelen Beste Norske kokebok 2011 er:

Den aller beste, lureste og mest praktisk kokeboken
The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Tittelen lover mye, men strengt tatt er dette ingen kokebok i tradisjonell forstand. Boken til de fire mesterkokkene som står bak gruppen The Flying Culinary Circus er imidlertid super til å gi leseren lyst til å forsøke nye teknikker på kjøkkenet. Her lærer du om koking, steking, laging av saus, confitering og mye annet som kokker behersker bedre enn oss andre.

Tipsene er enkle og direkte, og plutselig er du i gang med retter som har en vanskelighetsgrad du ikke behersket tidligere. En inspirerende, nyttig og nyskapende kokebok med fristende bilder.

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus
ISBN: 9788275473965
Veil. pris: kr  228,-

Les mer om boken og bestill her

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Svalbard er rammen rundt denne boka, der forfatterparet styrer gryter og kjeler ved restaurant Huset i Longyearbyen. Men mye av «handlingen» foregår utendørs, der det jaktes på rein, ishavsrøye, sel (som du neppe spiser til hverdags) og rype.

Boken er dog ikke slik at alt er avhengig av at du har naboskap til Nordpolen for å finne råvarer til lekre retter som er like lekkert fotografert. Også sau, flesk, torsk og oksehaler blir spennende tilberedt. Boken er preget av fortellerglede og kjærlighet – til mat.

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim
ISBN: 9788280712493
Veil. pris: kr 398,-

Les mer om boken og bestill her

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Denne boka er skrevet med glimt i øyet, men er også dønn seriøs. Pizza er både god og skikkelig mat, men den lages fra bunnen av.

Prosjektet er preget av en sterk vilje om å få nordmenn til å velge bort ferdigpizzaen. Den du lager selv er mye bedre. Men da må du lage bunnen riktig, fikse en fin saus, velge det beste fyllet og toppe med en super ost. Og du må steke pizzaen riktig. "Samvirkelagsbestyrer" Sevaldsen vil overbevise deg om at det verken er vanskelig eller tidkrevende å lage pizza.

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri
ISBN: 9788203239915
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene som er signert Tom Haga er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker.

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Iskremfabrikken – Brødrene Hellstrøms beste desserter
Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Her blir vi med brødrene Hellstrøm tilbake til hjembyen Moss, der de to matglade guttene nærmest vokste opp i onkel Arnes iskremfabrikk. Duoen spiste ekte, hjemmelaget is hver eneste dag. Favorittene var krokan, vanilje og jordbær.

I voksen alder gir brødrene Hellstrøm oss disse oppskriftene, og mange flere. Ikke bare is med smak av pistasj og bringebær, men også en rekke sorbeter, pærer med lakrisiskrem og sharonsorbet. Som forfatterne selv sier det: Skal du lage den unike smaken av nylaget iskrem, må du til en topp iskrembar eller lage den selv. En bok til sødmefylt inspirasjon sommer som vinter.

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm
ISBN: 9788203239007
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
 
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man ”sulten” av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene

Norges Beste kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her