Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Juryens bedømmelse Beste Norske kokebok 2011

Blant 27 påmeldte bøker til konkurransen Beste norske kokebok 2011, har juryen plukket ut fem finalister. Les hva juryen mente om de fem finalistene.
Redaksjonen
25 November 2011 - 09:00

De beste norske kokebøkene i år dekker hele spekteret, fra coffee table-bøker, via potensielle klassikere til de virkelig matnyttige.
 
For fjerde år på rad kårer Apéritif og Norli «Beste norske kokebok».

I årets konkurranse deltok 27 norskproduserte kokebøker, noe som er en kraftig økning fra i fjor, og som tyder på en optimisme hos forlagene til å satse på egenproduksjon.

For flere av kokebøkene er det investert betydelig, men for enkelte ikke nok til å nå tetsjiktet.

Juryens bedømmelse av årets finalister

Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister.

Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten i Oslo fredag 25. november 2011 kl 13. Møt opp og få en smakebit på det beste fra den norske kokebokhøsten.

De nominerte til tittelen Beste Norske kokebok 2011 er:

Den aller beste, lureste og mest praktisk kokeboken
The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Tittelen lover mye, men strengt tatt er dette ingen kokebok i tradisjonell forstand. Boken til de fire mesterkokkene som står bak gruppen The Flying Culinary Circus er imidlertid super til å gi leseren lyst til å forsøke nye teknikker på kjøkkenet. Her lærer du om koking, steking, laging av saus, confitering og mye annet som kokker behersker bedre enn oss andre.

Tipsene er enkle og direkte, og plutselig er du i gang med retter som har en vanskelighetsgrad du ikke behersket tidligere. En inspirerende, nyttig og nyskapende kokebok med fristende bilder.

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus
ISBN: 9788275473965
Veil. pris: kr  228,-

Les mer om boken og bestill her

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Svalbard er rammen rundt denne boka, der forfatterparet styrer gryter og kjeler ved restaurant Huset i Longyearbyen. Men mye av «handlingen» foregår utendørs, der det jaktes på rein, ishavsrøye, sel (som du neppe spiser til hverdags) og rype.

Boken er dog ikke slik at alt er avhengig av at du har naboskap til Nordpolen for å finne råvarer til lekre retter som er like lekkert fotografert. Også sau, flesk, torsk og oksehaler blir spennende tilberedt. Boken er preget av fortellerglede og kjærlighet – til mat.

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim
ISBN: 9788280712493
Veil. pris: kr 398,-

Les mer om boken og bestill her

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Denne boka er skrevet med glimt i øyet, men er også dønn seriøs. Pizza er både god og skikkelig mat, men den lages fra bunnen av.

Prosjektet er preget av en sterk vilje om å få nordmenn til å velge bort ferdigpizzaen. Den du lager selv er mye bedre. Men da må du lage bunnen riktig, fikse en fin saus, velge det beste fyllet og toppe med en super ost. Og du må steke pizzaen riktig. "Samvirkelagsbestyrer" Sevaldsen vil overbevise deg om at det verken er vanskelig eller tidkrevende å lage pizza.

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri
ISBN: 9788203239915
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene som er signert Tom Haga er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker.

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Iskremfabrikken – Brødrene Hellstrøms beste desserter
Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Her blir vi med brødrene Hellstrøm tilbake til hjembyen Moss, der de to matglade guttene nærmest vokste opp i onkel Arnes iskremfabrikk. Duoen spiste ekte, hjemmelaget is hver eneste dag. Favorittene var krokan, vanilje og jordbær.

I voksen alder gir brødrene Hellstrøm oss disse oppskriftene, og mange flere. Ikke bare is med smak av pistasj og bringebær, men også en rekke sorbeter, pærer med lakrisiskrem og sharonsorbet. Som forfatterne selv sier det: Skal du lage den unike smaken av nylaget iskrem, må du til en topp iskrembar eller lage den selv. En bok til sødmefylt inspirasjon sommer som vinter.

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm
ISBN: 9788203239007
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
 
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man ”sulten” av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene

Norges Beste kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her