Kaffe inn i hjertevarmen

Nå kan vi drikke kaffe av hjertens lyst. En ny undersøkelse viser nemlig at vår nasjonale varmdrikk kan nytes uten økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Kanskje gjør den at du får mindre ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme
Redaksjonen
04 Mars 2001 - 11:37

Oslo(NW): Undersøkelsen fra Universitetet i Helsinki slår fast at dødelig hjertesvikt ikke har noe med våre kaffevaner å gjøre. Over 20 000 godt voksne menn og kvinner ble fulgt opp over en tiårsperiode i det omfattende studiet av kaffens effekt på hjertet.

Professor Dag Thelle har forsket på effekten av kaffe, og er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Kaffe er ufarlig for de aller fleste. Men for noen av oss kan kokekaffe påvirke fettstoffskiftet og gi økt kolesterol. Men filterkaffe kan alle drikke med god samvittighet, sier han. Han råder de som er i risikogruppen for høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdommer til å alltid trakte kaffen.

Flere effekter Den finske undersøkelsen viser at kaffe ikke bare er ufarlig for hjertet, men at den også har gunstig effekt på gallestein. Det viste seg også at forsøkspersonene som ikke drakk kaffe meldte om et større omfang av ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme enn de som drakk mye kaffe. Også tørr munn og tett nese var noen av plagene til de kaffe-avholdende.

- Det overrasker meg ikke. Vi vet fra før at kaffe har en positiv effekt på luftveisproblemer, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk kaffeinformasjon. Thelle mener at den finske undersøkelsen er troverdig, men advarer mot å trekke krystallklare konklusjoner.

- Man har nesten aldri klart å påvise en tydelig sammenheng mellom et kosthold og en helsesykdom. Kostvanene er bare én av mange faktorer som påvirker vår risiko for sykdom, sier han.

Nordmenn var i fjor verdens mest kaffedrikkende folk. Hvert år drikker vi 160 liter per hode, og det er mannlige trøndere som topper statistikken.

- I fjor drakk vi for første gang mer kaffe enn finnene. Men vi har veldig lik kultur på kaffedrikking. Det er en sosial vane både i Norge og i Finland. De fleste drikker rundt fem kopper daglig. Vi regner 6-7 kopper som et moderat forbruk, sier Byrkjeland.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her