Kan bli årets ølhund

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant kandidatene til tittelen.

28. oktober skal en jury utgått fra styrene i Norøl og Bryggeri- og drikkevareforeningen utrope vinneren av tittelen Årets ølhund. Kåreingen skjer i anledning juleølpremieren i Kulturkirken Jacob, skriver dittoslo.no.

Venstrelederens kandidaturs har bakgrunn i at partiet «har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin», heter det i nominasjonen.

På lista over kandidater står også kjente navn fra restaurant-, bryggeri- og medieverdenen, og prisen skal gå til personer som personer «som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester».

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge i 1973. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt, og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

Tidligere prisvinnere teller blant annet Rolv Wesenlund, Mentz Schulerud, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

Her er årets kandidater (med juryens begrunnelser):

Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

Inge Staldvik
Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl - for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

Jan Vardøen
Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

Ole Martin Alfsen
Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

Aase Jacobsen
Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

Bård Ose (P.I.L.S.)
Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

Trond Moi / Toralf Bølgen
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

Håvard Lilleheie
Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

Vidar Johnsen
Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

Mike Murphy
Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

Rune Rekvik
Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

Wenche Andersen
TV 2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen