Kjemper om å bli verdens beste unge kokk
Foto: (SanPellegrino)

Kjemper om å bli verdens beste unge kokk

Jet Loos skal til verdensfinalen i Milano hvor hun skal konkurrerre mot 14 andre.
01 November 2022 - 09:55

Jet Loos, til daglig kokk på tostjerneren RE-NA i Stavanger, vant den nordeuropeiske finalen i Young Chef.

Young Chef er en internasjonal konkurranse for kokker under 30 år som organiseres av S. Pellegrino og det gastronomiske magasinet Fine Dining Lovers. I år arrangeres konkurransen for femte gang. Arrangementet har som mål å finne den beste unge kokken i verden, og tiltrekker seg de mest betydningsfulle og anerkjente gastronomene i verden.

Jet Loos' vinnerrett Flavour of the Sea med norsk torsk og norske kamskjell. Foto: SanPellegrino

Underveis støtter og veileder en lang rekke av verdens beste kokker neste generasjon av kulinariske talenter. I totalt 15 regionale finaler verden rundt kjemper de talentfulle unge kokkene om en plass i Grand Finale i 2023.

Jet Loos med mentor og kollega fra RE-NAA, Mathew Leong. Foto: SanPellegrino

Jet Loos er dermed den beste av deltakende kokker fra andre land i Norden, de baltiske landene, Storbritannia og Nederland. 

Jet representerte Norge sammen med Nils Flatmark og Liliana Haaland i den nordeuropeiske finalen. Nils Flatmark, souschef for Britannia Hotel, vant prisen for den mest bærekraftige maten. 

Hun var ifølge de fem dommerne den som best mestret teknikk, kreativitet og personlig visjon. Gjennom sin rett «Flavour of the Sea» tilberedte hun norsk torsk og norske kamskjell. Hun hadde med sin mentor Mathew Leong som er  executive chef på RE-NAA (og representerte Singapore i Bocuse d'Or Asia 2022).

Nils Flatmark, souschef for Britannia Hotel, vant prisen for den mest bærekraftige maten. Foto: SanPellegrino

Finalens jury bestod av fem kokker fra høyt anerkjente restauranter i Estland, Finland, Nederland, Irland og Danmark. Loos imponerte den lokale juryen av kokkene Tommy Myllymäki, Kamilla Seidler, Heidi Pinnak, Jacob Jan Boerma og 2015 S.Pellegrino Young Chef Academy-vinner Mark Moriarty.

Jet Loos takket alle dommerne entusiastisk og hyllet alle deltakerne og mentorene:

- Jeg tror virkelig at det viktigste er å ha lidenskap for mat og matlaging. Å ha lidenskap for det du gjør vil hjelpe deg til å jobbe hardere hver dag. Når det kommer til å lage retter, er min kulinariske filosofi at alt på tallerkenen må være "rent", smakfullt og vise frem naturens skjønnhet. For å oppnå det, tror jeg på å bruke de beste produktene fra hav, land og skog for å lage innovative retter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her