Kjemper om å bli verdens beste unge kokk
Foto: (SanPellegrino)

Kjemper om å bli verdens beste unge kokk

Jet Loos skal til verdensfinalen i Milano hvor hun skal konkurrerre mot 14 andre.
01 November 2022 - 10:55

Jet Loos, til daglig kokk på tostjerneren RE-NA i Stavanger, vant den nordeuropeiske finalen i Young Chef.

Young Chef er en internasjonal konkurranse for kokker under 30 år som organiseres av S. Pellegrino og det gastronomiske magasinet Fine Dining Lovers. I år arrangeres konkurransen for femte gang. Arrangementet har som mål å finne den beste unge kokken i verden, og tiltrekker seg de mest betydningsfulle og anerkjente gastronomene i verden.

Jet Loos' vinnerrett Flavour of the Sea med norsk torsk og norske kamskjell. Foto: SanPellegrino

Underveis støtter og veileder en lang rekke av verdens beste kokker neste generasjon av kulinariske talenter. I totalt 15 regionale finaler verden rundt kjemper de talentfulle unge kokkene om en plass i Grand Finale i 2023.

Jet Loos med mentor og kollega fra RE-NAA, Mathew Leong. Foto: SanPellegrino

Jet Loos er dermed den beste av deltakende kokker fra andre land i Norden, de baltiske landene, Storbritannia og Nederland. 

Jet representerte Norge sammen med Nils Flatmark og Liliana Haaland i den nordeuropeiske finalen. Nils Flatmark, souschef for Britannia Hotel, vant prisen for den mest bærekraftige maten. 

Hun var ifølge de fem dommerne den som best mestret teknikk, kreativitet og personlig visjon. Gjennom sin rett «Flavour of the Sea» tilberedte hun norsk torsk og norske kamskjell. Hun hadde med sin mentor Mathew Leong som er  executive chef på RE-NAA (og representerte Singapore i Bocuse d'Or Asia 2022).

Nils Flatmark, souschef for Britannia Hotel, vant prisen for den mest bærekraftige maten. Foto: SanPellegrino

Finalens jury bestod av fem kokker fra høyt anerkjente restauranter i Estland, Finland, Nederland, Irland og Danmark. Loos imponerte den lokale juryen av kokkene Tommy Myllymäki, Kamilla Seidler, Heidi Pinnak, Jacob Jan Boerma og 2015 S.Pellegrino Young Chef Academy-vinner Mark Moriarty.

Jet Loos takket alle dommerne entusiastisk og hyllet alle deltakerne og mentorene:

- Jeg tror virkelig at det viktigste er å ha lidenskap for mat og matlaging. Å ha lidenskap for det du gjør vil hjelpe deg til å jobbe hardere hver dag. Når det kommer til å lage retter, er min kulinariske filosofi at alt på tallerkenen må være "rent", smakfullt og vise frem naturens skjønnhet. For å oppnå det, tror jeg på å bruke de beste produktene fra hav, land og skog for å lage innovative retter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her