Klassisk til godpris

Ukens to viner, en hvit og en rød, er klassiske i stilen men samtidig utypiske for sin opprinnelse. Hvilket skyldes innslaget av druer som til vanlig ikke forbindes med Portugal. Til glede for oss som forbrukere er vinene gunstig priset.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2003 - 09:25

Portugals inneklemte vinregion i nordøst, Dão, forbindes, om noe som helst, med 60- og 70-tallslageren Grão Vasco. Denne lite industrialiserte og dermed relativt fattige delen av landet skjuler til tross for ulendt og skogkledt terreng mye vinmark som gir råvarer av potensielt høy kvalitet. Selv om mye av avlingene fra de drøyt 60.000 hektar går til kooperativer, er det stor aktivitet i kulissene. En av landets mest driftige ønologer, eller skal vi si vinmakerkonsulent, Virgilio Loureiro, har stor tro på regionens potensial. Og har gjennom sitt virke for de to vinhusene Quinta das Maias og Quinta dos Roques tydelig demonstrert hva Dão kan by på.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Derfor tok han i mot utfordringen fra vingården Casa da Insua da den trengte ny vinmaker etter å ha avsluttet et tiårig samarbeid med velkjente Fonseca. Casa da Insua har nemlig svært lange tradisjoner i Dão. Det har vært dyrket vindruer helt tilbake til 1200-tallet i følge den mektige Albuquerque-familiens annaler. Det imponerende barokke palasset som gir eiendommen særpreg ble bygd så sent som i 1780 av Luis de Albuquerque de Mello Pereira e Cáceres som på det tidspunktet var øverste militære leder og guvernør for Mato Grosso-regionen i Brasil.

Fra slutten av 1800-tallet oppnår Casa da Insua renommé for sine viner. Et renommé som Fonseca ønsket å gjenskape og som nå Loureiro legger siste hånd på arbeidet for. 2000-årgangen er Loureiros første og de to vinene som er i salg i Norge viser til fulle at han vet hva han driver med. Siden de uportugisiske druene cabernet sauvignon og sémillon har vært på gården i mer enn 100 år, har de rukket å bli naturalisert og er dermed tillatt av det portugisiske vinlovverket for Dão med inntil 40 prosent av blandingen.

Den hvite Casa Da Ínsua Branco 2000 (41781) har i tillegg til sémillon også encruzado, en svært interessant lokal drue som bidrar med så vel syre som frukt. Tredjemann på listen er malvasia fina som ofte opptrer i kompaniskap med encruzado. Kombinasjonen av disse druene i et skrint granitt- og skiferholdig jordsmonn setter sitt tydelige preg på vinen som byr på overraskende stor kompleksitet i så vel duft som smak. Her er flint, gule frukter, sitrus, voks og smørmalt. Smaken er ellers kraftig med svært gode syrer og en usedvanlig lang ettersmak av fersken-, sitrusskall og mineraler, for en vin i denne priskategorien. Meget god matvin til smaksrike fisk- og skalldyrretter, helst med en del fedme i form av saus, samt lyst kjøtt.

Casa Da Ínsua Tinto 2000 (41780) byr på en ingrediensliste med lokale druer som jaen og rufete samt noe touriga nacional, bedre kjent som den beste portvinsdruen. Også denne vinen har merker etter voksestedet i smaken. Duften er ung med fint preg av solbær, jordsmonn, røyk og søtlig fat. Smaken er bløt med en del solbær- og jordsmonnsaromaer, fin stofflighet og syrefriskhet, lang ettersmak av solbær og jordsmonn. En klassisk matvin som er super til lam, svin eller kalv.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her