Klassisk til godpris

Ukens to viner, en hvit og en rød, er klassiske i stilen men samtidig utypiske for sin opprinnelse. Hvilket skyldes innslaget av druer som til vanlig ikke forbindes med Portugal. Til glede for oss som forbrukere er vinene gunstig priset.

Portugals inneklemte vinregion i nordøst, Dão, forbindes, om noe som helst, med 60- og 70-tallslageren Grão Vasco. Denne lite industrialiserte og dermed relativt fattige delen av landet skjuler til tross for ulendt og skogkledt terreng mye vinmark som gir råvarer av potensielt høy kvalitet. Selv om mye av avlingene fra de drøyt 60.000 hektar går til kooperativer, er det stor aktivitet i kulissene. En av landets mest driftige ønologer, eller skal vi si vinmakerkonsulent, Virgilio Loureiro, har stor tro på regionens potensial. Og har gjennom sitt virke for de to vinhusene Quinta das Maias og Quinta dos Roques tydelig demonstrert hva Dão kan by på.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Derfor tok han i mot utfordringen fra vingården Casa da Insua da den trengte ny vinmaker etter å ha avsluttet et tiårig samarbeid med velkjente Fonseca. Casa da Insua har nemlig svært lange tradisjoner i Dão. Det har vært dyrket vindruer helt tilbake til 1200-tallet i følge den mektige Albuquerque-familiens annaler. Det imponerende barokke palasset som gir eiendommen særpreg ble bygd så sent som i 1780 av Luis de Albuquerque de Mello Pereira e Cáceres som på det tidspunktet var øverste militære leder og guvernør for Mato Grosso-regionen i Brasil.

Fra slutten av 1800-tallet oppnår Casa da Insua renommé for sine viner. Et renommé som Fonseca ønsket å gjenskape og som nå Loureiro legger siste hånd på arbeidet for. 2000-årgangen er Loureiros første og de to vinene som er i salg i Norge viser til fulle at han vet hva han driver med. Siden de uportugisiske druene cabernet sauvignon og sémillon har vært på gården i mer enn 100 år, har de rukket å bli naturalisert og er dermed tillatt av det portugisiske vinlovverket for Dão med inntil 40 prosent av blandingen.

Den hvite Casa Da Ínsua Branco 2000 (41781) har i tillegg til sémillon også encruzado, en svært interessant lokal drue som bidrar med så vel syre som frukt. Tredjemann på listen er malvasia fina som ofte opptrer i kompaniskap med encruzado. Kombinasjonen av disse druene i et skrint granitt- og skiferholdig jordsmonn setter sitt tydelige preg på vinen som byr på overraskende stor kompleksitet i så vel duft som smak. Her er flint, gule frukter, sitrus, voks og smørmalt. Smaken er ellers kraftig med svært gode syrer og en usedvanlig lang ettersmak av fersken-, sitrusskall og mineraler, for en vin i denne priskategorien. Meget god matvin til smaksrike fisk- og skalldyrretter, helst med en del fedme i form av saus, samt lyst kjøtt.

Casa Da Ínsua Tinto 2000 (41780) byr på en ingrediensliste med lokale druer som jaen og rufete samt noe touriga nacional, bedre kjent som den beste portvinsdruen. Også denne vinen har merker etter voksestedet i smaken. Duften er ung med fint preg av solbær, jordsmonn, røyk og søtlig fat. Smaken er bløt med en del solbær- og jordsmonnsaromaer, fin stofflighet og syrefriskhet, lang ettersmak av solbær og jordsmonn. En klassisk matvin som er super til lam, svin eller kalv.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen