Knallbra nykommer

Disse spanske vinene er et kjærkomment tilskudd til et stadig mer spennende utvalg fra den iberiske halvøya.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bodegaen Jiménez-Landi har to nye viner i basisutvalget fra mars, for øvrig de to mest interessante nyhetene i denne runden. Årsaken er dels at både Jimenez-Landi Bajondillo 2012 (91004) og dens storebror, Jimenez-Landi Sotorrondero 2011 (91016), byr på veldig god valuta for pengene. Dels at de er flotte viner i seg selv med stor deilig frukt, tydelig jordsmonnspreg, deilig syre og fine tanniner. Og dels at de kommer fra et for de fleste ubeskrevet blad blant spanske vinregioner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dynamisk vinmaker
Méntrida ligger rett sørvest for Madrid og som sådan sentralt nok til å være kjent. Men som et av ni underområder av gigantiske Castilla-La Mancha er Méntrida anonym nok. Det har riktignok hatt DO-status (denominacion de origen) siden 1976, men det var først mot slutten av 1990-tallet at det begynte å skje noe på kvalitetsfronten.

Daniel Jiménez-Landi er en av de mest dynamiske vinmakerne i området. Han har jobbet mye i Burgund hvilket tydeligvis har påvirket hans måte å lage vin på. Han jobber økologisk i vinmarkene med et sterkt jordsmonn av granitt, leire og kvarts.

 
 
 
 
 
 
Gamle vinstokker
Vinene nyter også godt av å hente sine druer fra gamle vinstokker, 60-90 år for garnacha, og noe yngre for syrah, tempranillo, cabernet og merlot. I vinkjelleren følges det opp med kun naturgjær og med minst mulig filtrering og svovel.

Forskjellen på de to vinene er stort sett druemiks, for alle vinmarkene til Jiménez-Landi ligger rundt byen Méntrida ved rundt 600-850 m.o.h.. Mens den rimeligste har alle druene i blandingen, er den dyreste en miks av 60 prosent garnacha og 40 prosent merlot. Det større innholdet av druer fra eldre vinstokker gir seg utslag i noe større konsentrasjon og lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her