Knallbra nykommer

Disse spanske vinene er et kjærkomment tilskudd til et stadig mer spennende utvalg fra den iberiske halvøya.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bodegaen Jiménez-Landi har to nye viner i basisutvalget fra mars, for øvrig de to mest interessante nyhetene i denne runden. Årsaken er dels at både Jimenez-Landi Bajondillo 2012 (91004) og dens storebror, Jimenez-Landi Sotorrondero 2011 (91016), byr på veldig god valuta for pengene. Dels at de er flotte viner i seg selv med stor deilig frukt, tydelig jordsmonnspreg, deilig syre og fine tanniner. Og dels at de kommer fra et for de fleste ubeskrevet blad blant spanske vinregioner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dynamisk vinmaker
Méntrida ligger rett sørvest for Madrid og som sådan sentralt nok til å være kjent. Men som et av ni underområder av gigantiske Castilla-La Mancha er Méntrida anonym nok. Det har riktignok hatt DO-status (denominacion de origen) siden 1976, men det var først mot slutten av 1990-tallet at det begynte å skje noe på kvalitetsfronten.

Daniel Jiménez-Landi er en av de mest dynamiske vinmakerne i området. Han har jobbet mye i Burgund hvilket tydeligvis har påvirket hans måte å lage vin på. Han jobber økologisk i vinmarkene med et sterkt jordsmonn av granitt, leire og kvarts.

 
 
 
 
 
 
Gamle vinstokker
Vinene nyter også godt av å hente sine druer fra gamle vinstokker, 60-90 år for garnacha, og noe yngre for syrah, tempranillo, cabernet og merlot. I vinkjelleren følges det opp med kun naturgjær og med minst mulig filtrering og svovel.

Forskjellen på de to vinene er stort sett druemiks, for alle vinmarkene til Jiménez-Landi ligger rundt byen Méntrida ved rundt 600-850 m.o.h.. Mens den rimeligste har alle druene i blandingen, er den dyreste en miks av 60 prosent garnacha og 40 prosent merlot. Det større innholdet av druer fra eldre vinstokker gir seg utslag i noe større konsentrasjon og lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her