Knallbra nykommer

Disse spanske vinene er et kjærkomment tilskudd til et stadig mer spennende utvalg fra den iberiske halvøya.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bodegaen Jiménez-Landi har to nye viner i basisutvalget fra mars, for øvrig de to mest interessante nyhetene i denne runden. Årsaken er dels at både Jimenez-Landi Bajondillo 2012 (91004) og dens storebror, Jimenez-Landi Sotorrondero 2011 (91016), byr på veldig god valuta for pengene. Dels at de er flotte viner i seg selv med stor deilig frukt, tydelig jordsmonnspreg, deilig syre og fine tanniner. Og dels at de kommer fra et for de fleste ubeskrevet blad blant spanske vinregioner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dynamisk vinmaker
Méntrida ligger rett sørvest for Madrid og som sådan sentralt nok til å være kjent. Men som et av ni underområder av gigantiske Castilla-La Mancha er Méntrida anonym nok. Det har riktignok hatt DO-status (denominacion de origen) siden 1976, men det var først mot slutten av 1990-tallet at det begynte å skje noe på kvalitetsfronten.

Daniel Jiménez-Landi er en av de mest dynamiske vinmakerne i området. Han har jobbet mye i Burgund hvilket tydeligvis har påvirket hans måte å lage vin på. Han jobber økologisk i vinmarkene med et sterkt jordsmonn av granitt, leire og kvarts.

 
 
 
 
 
 
Gamle vinstokker
Vinene nyter også godt av å hente sine druer fra gamle vinstokker, 60-90 år for garnacha, og noe yngre for syrah, tempranillo, cabernet og merlot. I vinkjelleren følges det opp med kun naturgjær og med minst mulig filtrering og svovel.

Forskjellen på de to vinene er stort sett druemiks, for alle vinmarkene til Jiménez-Landi ligger rundt byen Méntrida ved rundt 600-850 m.o.h.. Mens den rimeligste har alle druene i blandingen, er den dyreste en miks av 60 prosent garnacha og 40 prosent merlot. Det større innholdet av druer fra eldre vinstokker gir seg utslag i noe større konsentrasjon og lagringspotensial.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her