Knallkjøp fra Piemonte Roagna barbera i boks

Dette kan bli din nye favorittboks. Selv holder jeg meg til flasken.
Aase E. Jacobsen
16 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

  Roagna er blitt en favoritt blant de mange barolofansene her til lands. Og nå har jammen meg Luca Roagna kastet seg på boksbølgen også. Og det gjør han ikke uventet med æren i behold, for denne boksen smaker virkelig godt.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna (59870) byr på kjøttfulle søte mørke bær, stor mykhet og fin friskhet. En svært anvendelig vin til alt fra hverdagslige behov som pasta, pizza og kylling  til den særegne norske fredagsvinkosen i sofakroken.

Med og uten filter
Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) er i utgangspunktet samme vin, men oppleves ikke slik siden den har mer av alt, er rikere, mer parfymert og med større dybde. En flott barbera til et vell av anledninger, også en fin lagringskandidat for de neste tre-fire årene.

Forskjellen på de to er filtrering. Flaskeutgaven har altså alt i behold, hvilket forklarer den større stoffligheten. Begge har gjennomgått veldig tradisjonell behandling med gjæring i stål- og sementtank uten bruk av fremmedgjær. Vinen får modne i fem måneder på sement før tapping. Druematerialet kommer fra gode venner av Roagna, venner som vanligvis leverer sine druer til kooperativer innen Asti-området og på den måten ikke får vist sitt potensial på samme måte som mer etablerte aktører .

Nebbiolo er størst
Roagna holder som kjent til i Alba-delen hvor han sammen med faren dyrker til sammen 15 hektar fordelt på en rekke appellasjoner. Hans nytappete, supersaftige og samtidig elegante Roagna Dolcetto d'Alba 2008 (51127) er en drøm til gode retter med torsk eller lyst kjøtt.

Men det er nebbiolo som er Roagnas store drue hvilket demonstreres gjennom Roagna Langhe Rosso 2003 (51128) og ikke minst gjennom fantastiske Roagna Barolo Vigna Rionda 2004 (51126) . Den første deilig allerede nå til blant annet reinsdyr, den andre absolutt noe du bør putte i kjelleren - og du belønnes med en av de virkelig store barolo-opplevelsene .

Roagna liker å servere sine viner med større grad av modning, og noe mer tilgjengelig er derfor Roagna Barbaresco Pajé 2008 (51125) som vil løfte høsten lammemåltider til de store høyder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her