Knallkjøp fra Piemonte Roagna barbera i boks

Dette kan bli din nye favorittboks. Selv holder jeg meg til flasken.
Aase E. Jacobsen
16 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

  Roagna er blitt en favoritt blant de mange barolofansene her til lands. Og nå har jammen meg Luca Roagna kastet seg på boksbølgen også. Og det gjør han ikke uventet med æren i behold, for denne boksen smaker virkelig godt.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna (59870) byr på kjøttfulle søte mørke bær, stor mykhet og fin friskhet. En svært anvendelig vin til alt fra hverdagslige behov som pasta, pizza og kylling  til den særegne norske fredagsvinkosen i sofakroken.

Med og uten filter
Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) er i utgangspunktet samme vin, men oppleves ikke slik siden den har mer av alt, er rikere, mer parfymert og med større dybde. En flott barbera til et vell av anledninger, også en fin lagringskandidat for de neste tre-fire årene.

Forskjellen på de to er filtrering. Flaskeutgaven har altså alt i behold, hvilket forklarer den større stoffligheten. Begge har gjennomgått veldig tradisjonell behandling med gjæring i stål- og sementtank uten bruk av fremmedgjær. Vinen får modne i fem måneder på sement før tapping. Druematerialet kommer fra gode venner av Roagna, venner som vanligvis leverer sine druer til kooperativer innen Asti-området og på den måten ikke får vist sitt potensial på samme måte som mer etablerte aktører .

Nebbiolo er størst
Roagna holder som kjent til i Alba-delen hvor han sammen med faren dyrker til sammen 15 hektar fordelt på en rekke appellasjoner. Hans nytappete, supersaftige og samtidig elegante Roagna Dolcetto d'Alba 2008 (51127) er en drøm til gode retter med torsk eller lyst kjøtt.

Men det er nebbiolo som er Roagnas store drue hvilket demonstreres gjennom Roagna Langhe Rosso 2003 (51128) og ikke minst gjennom fantastiske Roagna Barolo Vigna Rionda 2004 (51126) . Den første deilig allerede nå til blant annet reinsdyr, den andre absolutt noe du bør putte i kjelleren - og du belønnes med en av de virkelig store barolo-opplevelsene .

Roagna liker å servere sine viner med større grad av modning, og noe mer tilgjengelig er derfor Roagna Barbaresco Pajé 2008 (51125) som vil løfte høsten lammemåltider til de store høyder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her