Knivskarp konkurranse i Nordisk mesterskap

Det går hardt for seg i det Nordens beste østersåpner kåres - følg konkurransen her.
Redaksjonen
01 Mai 2010 - 15:09

Nordens beste østersåpnere møtes nå for femte gang til årets Nordiske mesterskap i østersåpning som avholdes på Tanum Strand i Grebbestad i dag, lørdag den 1. mai.

Årets norske håp består i regjerende norgesmester, Heini Petersen (freelance kokk) og Gorm Nørum fra Café Skansen.
 
De møter sterk konkurranse fra et imponerende startfelt med blant andre regjerende nordisk mester, Johan Malm fra Gøteborg, og tidligere verdensmester Hasse Johannesson.
 
Heini Petersen videre til finalen
Med en delt fjerdeplass etter innledende runde, er Heini Petersen trygt videre til semifinalen i årets mesterskap.
 
Uansett hvordan finalen i østersåpningen går senere i dag, kan Petersen allerede smykke seg med en uoffisiell tittel som Nordisk mester i rekepilling.
 
Tittelen fikk han etter å ha møtt regjerende svensk mester i rekepilling Jan Sörqvist og to andre deltakere til en uformell konkurranse i en pause i østersåpningen.
Etter å ha knust de andre deltakerne på tid, men med noen tilleggssekunder for skall og delte reker, fikk Petersen sluttiden 1.56 på 25 reker, mot Sörqvists 1.59.
 
Tett semifinale
- Jeg har nok en 15-16 sekunder til gode på de andre semifinalistene, og hvis jeg får bonussekundene skal jeg nok ta meg til finalen, sier en selvsikker Heini Petersen til Apéritif etter semifinalene.
 
- Kommer jeg til finalen skal jeg bare kjøre på, og så får det gå som det går. Jeg tror jeg kan få en tid ned mot 2.18, fortsetter Petersen.
 
Det ble en sterk svensk representasjon i semifinalene med hele fire av åtte deltakere, mens Norge må sette sin lit til Petersen ettersom Gorm Nørum ikke gikk videre fra de innledende rundene.
 
Danske Jonas Tønsager gikk rett til semifinalen, mens de siste plassene var det danske Simon Tønsager og finske Johann Schlag som sikret seg etter en ekstra kvalifiseringsrunde.
 
3 sekunder fra finale
Det skilte bare  tre forsmederlige sekunder for at Heini Petersen skulle sikre seg en plass i årets finale.
 
Det ble en overraskende oppsett av finaledeltakere i det det var de danske tvillingene Jonas og Simon Tønsager som gikk videre sammen med regjerende mester Johan Malm og Hasse Johannesson.
 
- Det var utrolig surt å ikke gå videre med så liten margin, sier en skuffet Petersen til Apéritif.
 
Det var straffesekundene som avgjorde Petersens skjebne i semifinalen, for selv om han slo Johannesson med 11 sekunder i tid, fikk han 12 sekunder mer i tillegg og to sekunder mindre i bonus.
 
Spennende og tett finale
Stemningen står i taket under finalen i årets Nordiske mesteskap, og det skilte bare noen få sekunder fra første til siste finalist var ferdig.
 
- Dette kan fort bli en dansk seier, for det brettet som ble levert av Simon er det beste i dag, sier Petersen.
 
Med en så tett finale med bare noen ytterst få sekunder mellom åpningstidene, er det presentasjonen som kommer til å være avgjørende.
 
 
Tøft program
Deltakerne skal åpne 30 irske flatøsters på best mulig tid, uten skall eller skårne østers som det blir gitt tilleggssekunder for.
 
Det blir en lang dag for østersåpnerne ettersom de må igjennom først innledende runder, semifinale og til slutt en finale.
 
I tillegg settes det også opp et eget spektakulært vikingrace der det virkelig går vilt for seg i det lag på fire og fire østersåpnere skal åpne østers på kortest mulig tid som en staffett.
 
 
Deltakerne i Nordisk Mesterskap i østersåpning 2010:
Johan Malm - Sverige - Nordisk Mester 2009
Nicklas Wiklund - Sverige
Lars Karlsson - Sverige
Dieter Berner - Sverige
Hasse Johannesson - Sverige - Nordisk Mester 2007 & 2008
Heini Petersen - Norge - Nordisk Mester 2006
Simon Tönsager - Danmark
Henrik Surina - Danmark
Sören Lisager - Danmark
Martin Söderström - Finland
Jonas Tönsager - Danmark
Nils Molinder - Sverige
Johann Schlag - Finland
Gorm Nørum - Norge
 
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her