Koka kalvekjøt med rjome

Bodil Storjordets bok Bodils heimelaga er til å bli forelsket av. Naturligvis i den blide kokken, men også i uttrykk og retter som stuterovesuppe, knasgodt, høge kakeskiver med kjukling og grønt og heimelaga pylsur.
Redaksjonen
02 April 2008 - 16:00

Bodil er fra Vinje i Telemark, og er kanskje best kjent som Nitime-kokken. Hennes karakteristiske røst er flott på radio, men jammen er det så en nesten hører den når man blar i bøkene hennes også. For noen år siden kom Bodils fjellmat. Oppfølgeren er like spekket med tradisjonsmat og gjestfrihet.

Bodil Storjordet er på mange måter "den nye Arne Brimi". Hun brenner for norske mattradisjoner, skriver og prater på sin flotte dialekt. Samtidig er hun ikke i nærheten av å ha på seg nasjonalistiske skylapper. Midt oppe i fatet med rotnorsk mat dukker det opp italiensk lardo. Blåskjell får følge av chili og konjakk. Karri og kvitlauk hører med også når maten skal tilberedes på Toten eller Flisa. Portvinssaus er likestilt med lauksaus.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Blottet for kunst
Kokebøker kan vurderes og bedømmes etter en haug med kriterier. Bodils heimelaga er på ingen måter fancy i sitt grafiske uttrykk. Men, den er oversiktlig og lett å lese. Bildene er ikke kunstneriske (hvilket innen denne sjangeren som regel betyr uskarpe), så det er lett å se hvordan både råvarer og retter skal ta seg ut.  Forfatteren tør å trykke bilder av noen spill levende (og søte) lam, vel vitende om at folk med et sunt forhold til mat tåler å se en råvare inn i øynene.

Så magen rumler
Og kan man gi en kokebok en bedre karakter enn at man blir sulten mens man leser den? Nei. Tenk deg en porsjon med suppelapskaus akkurat nå. Med lam og storfe. Rosmarin, karve, purre og en lang liste med andre godsaker. Forestill deg en litt uggen fredagskveld, men som reddes av en mellomstor kalvelegg som skal koke i flere timer sammen med krydder, hvitvin, tomater, sitron og dugelig med sjalottlauk. Bodils brennheite bacalao trygler om å få bli med inn på ditt eget kjøkken.

I tillegg til rene oppskrifter byr Bodil denne gang også på mathistorie. Hun skriver om da ryper stort sett var handelsvare på bygdene, ikke noe man selv spiste. Hun forteller om da poteten gjorde sitt inntog i Norge, og om da eksotiske krydder kom til våre breddegrader. Og hun minner oss stadig om vesentlige ting som er i ferd med å miste sin gyldighet. Hør bare, og glem det aldri: "God tid er viktig når ein lagar mat. Å setja av god nok tid til å gjera maten ferdig, er ein regel også i dag!"

329 kroner
Damm

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her