Koka kalvekjøt med rjome

Bodil Storjordets bok Bodils heimelaga er til å bli forelsket av. Naturligvis i den blide kokken, men også i uttrykk og retter som stuterovesuppe, knasgodt, høge kakeskiver med kjukling og grønt og heimelaga pylsur.

Bodil er fra Vinje i Telemark, og er kanskje best kjent som Nitime-kokken. Hennes karakteristiske røst er flott på radio, men jammen er det så en nesten hører den når man blar i bøkene hennes også. For noen år siden kom Bodils fjellmat. Oppfølgeren er like spekket med tradisjonsmat og gjestfrihet.

Bodil Storjordet er på mange måter "den nye Arne Brimi". Hun brenner for norske mattradisjoner, skriver og prater på sin flotte dialekt. Samtidig er hun ikke i nærheten av å ha på seg nasjonalistiske skylapper. Midt oppe i fatet med rotnorsk mat dukker det opp italiensk lardo. Blåskjell får følge av chili og konjakk. Karri og kvitlauk hører med også når maten skal tilberedes på Toten eller Flisa. Portvinssaus er likestilt med lauksaus.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Blottet for kunst
Kokebøker kan vurderes og bedømmes etter en haug med kriterier. Bodils heimelaga er på ingen måter fancy i sitt grafiske uttrykk. Men, den er oversiktlig og lett å lese. Bildene er ikke kunstneriske (hvilket innen denne sjangeren som regel betyr uskarpe), så det er lett å se hvordan både råvarer og retter skal ta seg ut.  Forfatteren tør å trykke bilder av noen spill levende (og søte) lam, vel vitende om at folk med et sunt forhold til mat tåler å se en råvare inn i øynene.

Så magen rumler
Og kan man gi en kokebok en bedre karakter enn at man blir sulten mens man leser den? Nei. Tenk deg en porsjon med suppelapskaus akkurat nå. Med lam og storfe. Rosmarin, karve, purre og en lang liste med andre godsaker. Forestill deg en litt uggen fredagskveld, men som reddes av en mellomstor kalvelegg som skal koke i flere timer sammen med krydder, hvitvin, tomater, sitron og dugelig med sjalottlauk. Bodils brennheite bacalao trygler om å få bli med inn på ditt eget kjøkken.

I tillegg til rene oppskrifter byr Bodil denne gang også på mathistorie. Hun skriver om da ryper stort sett var handelsvare på bygdene, ikke noe man selv spiste. Hun forteller om da poteten gjorde sitt inntog i Norge, og om da eksotiske krydder kom til våre breddegrader. Og hun minner oss stadig om vesentlige ting som er i ferd med å miste sin gyldighet. Hør bare, og glem det aldri: "God tid er viktig når ein lagar mat. Å setja av god nok tid til å gjera maten ferdig, er ein regel også i dag!"

329 kroner
Damm

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen