Kokkelandslaget går for gull

Det norske kokkelandslaget ligger i hardtrening for det kommende kokke-OL der de kjemper om edelt metall.

Mens et storslått OL har pågått i Kina med gode norske prestasjoner, har det norske kokkelandslaget ligget i hardtrening foran sin store utfordring denne høsten; Kokke-OL i Tyskland.
 
Den 18. - 23. oktober møtes mer enn 2000 kokker fra hele verden til dyst i The International Culinary Olympics i Erfurt utenfor Frankfurt.
 
I verdensklasse
Kokkelandslaget har gode resultater å vise til fra flere internasjonale mesterskap, deriblant VM-gull fra 2006 og OL-bronse fra 2004 . Ambisjonene har vært klare fra 2005 da dagens kokkelandslag samlet seg første gang - en pallplassering i årets OL .
 
De siste årene har en rekke norske kokker også levert gode resultater individuelt, med Geir Skeies gull fra Bocuse d'Or Europe i juni 2008 friskt i minne.
 
Kokkelandslagets manager, Sven Erik Renaa , fikk en fjerdeplass under siste Bocuse d'Or og har høstet verdifull erfaring som han har tatt med seg videre til landslaget. Med seg på laget har han en rekke kokker med bred erfaring fra så vel nasjonale som internasjonale konkurranser.
 
Virkelighetstro trening
Det skal konkurreres i to hoveddisipliner i Erfurt; kaldmat og varmmat. Den siste uken har kokkelandslagets 11 kokker lagt alt til rette for at treningen skulle bli så nært opp som mulig til hva konkurransen i Tyskland vil bli, og forrige fredag kunne de for første gang presentere sitt kaldmatbord.
 
Kaldmatkonkurransen er en presentasjon av 10 forskjellige kategorier. Noen av rettene skal lages varme, andre kalde, men på presentasjonsbordet skal alt presenteres kaldt. De enkelte rettene er derfor nemmsomt penslet med gelatin.
 
Ved denne presentasjonen er det det kunstneriske, detaljrikdommen og det innovative som det fokuseres veldig på. Men smaken teller også mye, da alle rettene nemlig også skal smakes av juryen.
 
Foran fredagens presentasjon haddde kokkelandslaget forberedt alle ingrediensene til rettene på et annet kjøkken for så å frakte det ned til konkurranselokalet, nettopp for å gjøre seg vant med dette før konkurransen i Tyskland.
 
110 til bords
Andre del av konkurransen blir holdt to dager etter kaldmatkonkurransen, og består av en servering av en treretters meny til ikke mindre enn 110 personer.
 
Mens hele kokkelandslaget er i aksjon under kaldmatkonkurransen, er det opp til et lag på én lagleder, fire kokker og én konditor å fullføre varmmatserveringen.
 
Søndag var det et spent publikum som kunne smake landslagets meny (se nedenfor) basert på norske råvarer.
 
God hjelp
I sin oppkjøring før konkurransen har landslaget hatt god støtte både nasjonalt og internasjonalt.
 
- Vi har hatt hjelp fra flere kokker med internajonal konkurranseerfaring, og til denne generalprøven har vi fått besøk fra to erfarne dommere fra Sveits for å komme med tilbakemeldinger til oss, sier Sven Erik Renaa.
 
Det tegner uansett for et nytt spennende OL i slutten av oktober for det norske landslaget.
 

Kokkelandslagets OL-meny
24. august 2008
 
Forrett:
 
Lettrøkt og bakt norsk fjordørret
Serveres med jordskokk, sagokompott og østers.
Grønne grønnsaker, arktisk kaviar, epler og gressløk.
 
**
Hovedrett:
 
Lammekomposisjon "Svanøy"
Sprøstekt rull av lammefilet smaksatt med sopp.
Saltet lammeskulder med dill og sennep. "Erfurt 08" potetkreasjon,
steinsopp og syltet løk. Høstens organiske grønnsaker med pepperrot. Anisparfymert lammejus.
 
**
Dessert:
 
Høstdessert med solbær og karamell
Karamellmousse, compo og skogsbærgelé.
Varm solbær "soufflé pudding", sprø feuiletine.
Marmorert yougurt- og solbæriskrem.
*

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen