Krydder på flaske

Hvor finner du rimelige rødviner tettpakket med krydder, solmoden og tørket frukt som samtidig er friske, nydelige til så vel mat som å nytes alene? I Sør-Italia selvsagt. Og bare der. Ukens vin koster ikke mer enn 74 kroner. 110899

Negroamaro del Salento 1998 (varenr. 13686, basis) til kroner 74,10 fra Cantina del Borgo Reale og Puglia er en slik vin. God duft av mørke bær, kjernefrukt, tørket frukt og bondegård. Smaken er intens med deilig frukt og fine syrer. En billig vin til sensommerens velkrydrede grillmat og høstens biffer gjerne med peppersaus. Passer også fint til fet og salt spekemat på grunn av sødmen og syren som balanserer dette godt.
 
Cantina del Borgo Reale er en negociant (vinmeglerhus) med base i Nord-Italia. Mye av Sør-Italias vinmarker er under norditaliensk kontroll. "Det fattige sør utbyttes av de rike i nord", er det klassiske bildet av Italia. Som i dag er mye mer nyansert, men likevel har stor gyldighet, i hvert fall sett med mange søritalienske vinbønders øyne.
 
Cantina del Borgo Reale har i alle fall gitt oss nordmenn en rimelig og vellaget rødvin av druen negroamaro. Navnet er svært beskrivende for druen som gir mørke viner med fin bitterfrukt i avslutningen. Den dyrkes i rikt monn i Puglia som er nesten så langt sør du kan komme i Italia, altså helen i den berømte støvelen. Tidligere inngikk druen i områdets traurige bulkviner som ble sendt nordover for innblanding i minst like triste viner. Negroamaros rolle var ofte å gi intensitet i både farge og smak.
 
I dag lever den et mye mer interessant liv som hoverolleinnehaver i en rekke gode viner hvor ukens vin er en av de enkleste. En smule mer eleganse finner du i Il Medaglione fra Leone de Castris (kr 87, varenr. 11696, testsalg). Fortsatt blandes druen med andre som malvasia nera. Gode utgaver er: Copertino d'Eloquenzia 1995 (kr 91,60, varenr. 7315, basis) og den mer elegante Salice Salentino Riserva 1996 kr 121 (varenr. 7251, basis).
 
Tekst Aase E. Jacobsen
11.08.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen