Krydder på flaske

Hvor finner du rimelige rødviner tettpakket med krydder, solmoden og tørket frukt som samtidig er friske, nydelige til så vel mat som å nytes alene? I Sør-Italia selvsagt. Og bare der. Ukens vin koster ikke mer enn 74 kroner. 110899
Redaksjonen
11 Juli 1999 - 23:23

Negroamaro del Salento 1998 (varenr. 13686, basis) til kroner 74,10 fra Cantina del Borgo Reale og Puglia er en slik vin. God duft av mørke bær, kjernefrukt, tørket frukt og bondegård. Smaken er intens med deilig frukt og fine syrer. En billig vin til sensommerens velkrydrede grillmat og høstens biffer gjerne med peppersaus. Passer også fint til fet og salt spekemat på grunn av sødmen og syren som balanserer dette godt.
 
Cantina del Borgo Reale er en negociant (vinmeglerhus) med base i Nord-Italia. Mye av Sør-Italias vinmarker er under norditaliensk kontroll. "Det fattige sør utbyttes av de rike i nord", er det klassiske bildet av Italia. Som i dag er mye mer nyansert, men likevel har stor gyldighet, i hvert fall sett med mange søritalienske vinbønders øyne.
 
Cantina del Borgo Reale har i alle fall gitt oss nordmenn en rimelig og vellaget rødvin av druen negroamaro. Navnet er svært beskrivende for druen som gir mørke viner med fin bitterfrukt i avslutningen. Den dyrkes i rikt monn i Puglia som er nesten så langt sør du kan komme i Italia, altså helen i den berømte støvelen. Tidligere inngikk druen i områdets traurige bulkviner som ble sendt nordover for innblanding i minst like triste viner. Negroamaros rolle var ofte å gi intensitet i både farge og smak.
 
I dag lever den et mye mer interessant liv som hoverolleinnehaver i en rekke gode viner hvor ukens vin er en av de enkleste. En smule mer eleganse finner du i Il Medaglione fra Leone de Castris (kr 87, varenr. 11696, testsalg). Fortsatt blandes druen med andre som malvasia nera. Gode utgaver er: Copertino d'Eloquenzia 1995 (kr 91,60, varenr. 7315, basis) og den mer elegante Salice Salentino Riserva 1996 kr 121 (varenr. 7251, basis).
 
Tekst Aase E. Jacobsen
11.08.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her