Må lage verdens beste barnemeny for å vinne

Må lage verdens beste barnemeny for å vinne

Den norske Bocuse d’Or-kandidaten Filip August Bendi har fått en ekstra utfordring foran verdensfinalen i januar 2023.
22 November 2022 - 10:18

Bocuse d’Or gjør en oppsiktsvekkende vri og erstatter tallerkenretter med «Feed the kids», der kandidatene må komponere en treretters meny for barn og med squash som hovedråvare.

- Dette er både et overraskende og spennende grep. Sunn og næringsrik mat for barn, laget på et nivå denne konkurransen krever, er en skikkelig utfordring som jeg gleder meg til å komme i gang med, sier Filip August Bendi, Norges kandidat i konkurransen.

 - Å lage mat til barn og unge krever noe helt annet enn å lage mat til voksne, både med tanke på smak, tekstur og presentasjon, men vi satser selvfølgelig på å imponere både små og store matkritikere i Lyon, sier han.

Team Norway Fv: Sven Erik Renaa, Filip August Bendi, Leon Haarberg Nilsen og Christopher W. Davidsen. Foto: Stian Broch

Mesterkokk Filip August Bendi har samlet et stjernelag til å bistå ham under konkurransen i Lyon i januar. Coach er Christopher W. Davidsen, som tok sølv i konkurransen i 2017 og i dag leder Speilsalen i Trondheim, Leon Haarberg Nilsen er commis og Sven Erik Renaa er lagleder. Teamet har allerede stått flere måneder på treningskjøkkenet under Keppler-stjernen på Gardermoen og jobbet med fatoppgaven der sjømat skal spille hovedrollen.

- Her retter Bocuse d’Or virkelig blikket fremover. I 2021 var temaet take-away på restaurantnivå, mens i år velger organisasjonen å rette søkelyset på sunn og smakfull mat for barn og unge. Dette er en vanskelig målgruppe, mange av deres matvarer formes av ulike typer fastfood, og dette vil bidra til å øke oppmerksomheten og kreativiteten på verdens barnemenyer, slik at barn og unge får ta mer del i gode kokkers evne til å lage god, fersk og sunn mat – men på de unges premisser, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Den perfekte oppgaven for oss
Til den spektakulære fatretten er det sjømat som er hovedingrediens. Det norske laget er storfornøyd med årets råvareutvalg. Breiflabb, blåskjell og kamskjell er kjente råvarer for de norske kokkene.

Forrige gang sjømat var hovedingrediens til fatretten i Verdensfinalen Bocuse d’Or, var i 2005. Det er tillegg obligatorisk å lage to garnityrer på tallerkenen, samt én på siden som setter søkelyset på en særskilt nasjonal råvare fra deltakerlandet.

– Geografisk identitet er viktig i konkurransen, og Filip jobber iherdig med å sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene han skal servere, sier Christopher W. Davidsen, coach for Team Norway. 

Når Filip August Bendi og hans team inntar konkurransekjøkkenet i Lyon 22. januar, har han og teamet lagt mer enn ett år med forberedelser på treningskjøkkenet bak seg.

Kanskje Team Norway har noe å lære om hva barn liker av Linea Bertelsen, kandidat i Årets kokkespire Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Forberedelsene inkluderer alt fra teknisk- og grafisk design av utstyr og serveringsmateriell, til å plukke fra hverandre og bygge opp igjen hundrevis av idéer til løsninger og kombinasjoner av råvarene som inngår. Det ryktes at det også vil være unge smaksdommere der, og arbeidet fremover må inkludere tenkning rundt barn og unges smakspreferanser. Det gir et lag til på kreativitet og testing, og bidrar til å øke kompleksiteten ytterligere.

Team Norway skal i ilden på konkurransens første dag i kjøkken nummer én, 22.januar fra kl. 08:00. De som ikke får anledning til å reise til Lyon i januar, vil kunne følge Norge og de 23 konkurrentene på stream med kommentatorer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her