Ukens drink
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Foto: (Henrik Holthe/Reflektor.no)

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.
05 Desember 2025 - 12:00

– Jeg opplever at mange legger mye omtanke i å være godt vertskap. Flere spør meg om tips til både velkomstdrink og hva som passer best til etter middagen, sier Øyvind Lindgjerdet, Executive Bar Manager ved Britannia Bar i Trondheim. Han ble kåret til Norges beste bartender under årets Bartenders’ Choice Award.

Øyvind Lindgjerdet er en god ambassadør for norske råvarer i baren. Foto: Henrik Holthe/Reflektor.no

I stedet for å servere de samme drinkene som resten av året, synes Øyvind Lindgjerdet det er bedre å lage drinker som er tilpasset høytiden. Han mener akevitt er perfekt for en høytidsstemt julecocktail.

– For meg hører jul og akevitt sammen, for aromaene i norsk juleakevitt gir dybde og kompleksitet til drinken. Akevitt harmonerer perfekt med sesongens smaker som nøtter, vanilje, tørket frukt og karamell, sier Øyvind Lindgjerdet. 

Øyvinds favoritter til jul

På Britannia bruker bartenderen avanserte teknikker og ingredienser, men hjemme liker han heller å gjøre det enkelt. Derfor har han utviklet to smakfulle julecocktails som enkelt kan lages hjemme. 

– Begge drinkene er laget med ingredienser du finner hos Vinmonopolet og i dagligvarebutikken. De fremmer akevitten på to litt ulike måter, noe som gjør at den ene passer best til å løfte appetitten, mens den andre har som oppgave å runde av middagen. 

For dem som liker klassiske drinker, men vil gi dem et julepreg, har Øyvind Lindgjerdet et enkelt tips: Bytt ut whiskyen med fatlagret akevitt, og gin med en god norsk taffelakevitt.

Apricot Old Fashioned - drinkoppskrift

Apricot Old Fashioned - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Ha ingrediensene i et Old Fashioned-glass med isbiter.
  2. Røres i 30 sekunder.

Sukkerlake 1:1: 1:1 betyr like deler vann og hvitt sukker. Ta 3 dl kokende vann og tilsett 300 gram hvitt sukker. Rør til alt sukkeret er oppløst. 

Tips: Gilde Juleaquavit 2025 har tydelige toner av eik og tørket frukt, som forsterkes av aprikosbrandyen Marie Brizard Apry. Den franske likøren gir sødme og fylde til drinken. Dermed passer drinken best etter middagen, til karamellpudding, nøttebaserte desserter eller i sofaen foran peisen.

Sendt inn av Øyvind Lindgjerdet

Vurder oppskriften

Opland Royale - drinkoppskrift

Opland Royale - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Bygges i champagneglass med isbiter.
  2. Avslutt med champagne.
  3. Rør forsiktig.
  4. Legg evt en tørket/dehydrert limeskive oppi.

Sukkerlake 1:1: 1:1 betyr like deler vann og hvitt sukker. Ta 3 dl kokende vann og tilsett 300 gram hvitt sukker. Rør til alt sukkeret er oppløst. 

Muyu Jasmine Verte er en likør skapt av den prisvinnende bartenderen Monica Berg. Den inneholder jasminblomst, yuzu, neroli og iris, og spiller godt på lag med akevitten.

Om du ikke får tak i den, kan du bruke en yuzu-sake som Chiyomusubi Ultra Yuzu

Sendt inn av Øyvind Lindgjerdet

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her