Lise Finckenhagen Årets Hulda 2004

Det var Lise Finckenhagen (28) fra Oslo som i skarp konkurranse med fem andre finalister gikk av med seieren som årets kvinnelige kokk - Årets Hulda 2004.
Redaksjonen
22 November 2004 - 15:00

Konkurransen som ble holdt på Publikumsmessen på Lillestrøm og som arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Oslo, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Sportex og Tine, hadde i år Bagatelle-sjefen Eyvind Hellstrøm som hoveddommer.

Det er andre gang årets kvinnelige kokk utpekes. Hensikten er å synliggjøre den kompetansen som det voksende antallet kvinner i restaurantkjøkken og storhusholdning besitter.

Hoveddommer Eyvind Hellstrøm kunne fortelle at konkurransen hadde meget jevnt og høyt nivå, og at utfordringen for kokkene var å levere like bra kvalitet på både forrett, hovedrett og dessert.
- Det må vises stor allsidighet og kreativitet for vinne, sier Hellstrøm, som var imponert. - Dette er generelt sett et bra nivå, og det blir bedre og bedre for hvert år. I dag ble det servert 3-4 retter som jeg uten tvil kunne ha servert på Bagatelle, sier Eyvind Hellstrøm - som selv har to stjerner i Guide Michelin.

Lise Finckenhagen - som bl.a. jobber som TV-kokk på NRK frokost-tv, strålte over seieren.
- Dette var fantastisk morsomt! Og denne pokalen er jo enorm, den skal nok bli temmelig synlig på peishylla, sier Finckenhagen, som begynte som lærling på Bagatelle som 16-åring. I menyen la hun vekt på det norske.
- For meg var det viktig å trekke frem de fine norske råvarene, slik som piggvar, kongekrabbe og kamskjell, og så jobbet jeg meg frem ut fra det, sier Lise Finckenhagen. Hennes meny bestod av kamskjell Melba med blomkål couscous som forrett, piggvar Gremolata som hovedrett og ny araguani sacher som dessert.

Finckenhagen fikk førstepremien utdelt av Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig. På andreplass kom Kari Innerå (22), fra restauranten En smak av Oliven i Harstad, fulgt av Nina Kristoffersen (27), som arbeider ved restaurant Ylajali i Oslo.
 

På delt fjerdeplass kom de andre landsfinalistene:
w Charlotte Mohn (26 år), Opaker Gård, Kirkenær/ 2 Kokker Partyservice ANS
w Christine Sandven Skorpen (24 år), Eurest/Norsk Hydro, Bergen
w Siv Hilde Lillehaug (41 år), Nordland Fiskerifagskole, Gravdal, Lofoten

Navnet Årets Hulda
Hulda Garborg var en pioner på så mangt, også hva mat angikk. "Lær globalt, men praktiser nasjonalt" skrev hun. Hulda Garborg reiste mye i andre land. Hun tok til seg mye inspirasjon. Hun så hvordan folk var naturlig stolte av sin egen mat, av råvarene sine og av hele sin matkultur. Og hun så at det var kvinnene som hadde ansvaret for mat og familiens ve og vel i så måte. Dette er verdier vi mener hører hjemme i denne konkurransen.

Norge sitter på mange dyktige kokkekvinner. Det er på tide å få dem fram i konkurranselyset.

Årets Hulda ble første gang arrangert i 2003. Det ble en suksess. De konkurrerende kokkejentene hadde en slitsom dag som samtlige syntes at var utrolig morsomt og utfordrende. Resultatene ble meget bra.

Gunn Beate Helgås fra Mathuset Solvold i Sandefjord gikk av med fjorårets seier. Det var hennes andre konkurranse. Sjefen hennes, ingen ringere enn Odd Ivar Solvold, var ikke i tvil når han gikk inn for å stimulere den flinke jenta til å delta i Årets Hulda.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her