Lite lystig

Mandag la Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjøret frem rapporten som skal være økonomisk grunnlagsmateriale for partene i tariffoppgjøret.
Redaksjonen
21 Februar 2008 - 00:00

Tallene i rapporten er ikke lystig lesning for ansatte i hotell- og restaurantbransjen. De siste ti årene har de hatt lavere lønnsvekst enn gjennomsnittet.
 
Tunge år
- Vi har hatt noen tunge lønnsoppgjør, med flere konflikter, og det har ikke gitt de økningene vi skulle ønsket, sier Kirsten Renaa Bolognesi, medlem av Fellesforbundets seksjonsråd for hotell, restaurant og reiseliv fra Sør-Trøndelag, til Klassekampen.
 
Lønnsomt
Det er god vekst for store deler av bransjen. Thon Gruppen skriver i sin rapport fra første halvår i 2007 at «Den positive utviklingen i det norske hotellmarkedet fortsatte i første halvår 2007, og antall overnattinger økte med seks prosent i forhold til samme periode i fjor.»
 
De gode tidene gir også positive økonomiske resultater: «Omsetningen i hotellområdet økte i første halvår til 1 088 millioner. Omsetningsøkningen bidro til en betydelig resultatvekst i forhold til fjoråret.»
 
Også Peter Stordalens Choice Hotels gjør det godt: I 2006 var overskuddet på 16 millioner av en omsetning på over 100 millioner.
 
I Fellesforbundet
I 2006 tjente en ansatt i bransjen gjennomsnittlig 257 500 kroner i året. Frem til 2007 var hotell- og restaurantarbeiderne organisert i sitt eget forbund, men i fjor besluttet de å gå inn i Fellesforbundet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her