Mange godbiter i salg

Blant vinnerne i den 21. utgaven av den italienske vinkonkurransen BAVI finner vi flere produsenter som er tilgjengelig i Norge. Som Zenato, Banfi, Tasca d'Almerita, Feudi di San Gregorio, Zeni, Pasqua, Rocca di Fabbri, Brogal Vini, Cavit, Donnafugata, Bo
Redaksjonen
29 November 2001 - 17:27

BAVI eller Banco d'Assaggio dei Vini d'Italia har vært en årlig kampplass hvor italienske vinprodusenter kan prøve musklene. Fra en sped begynnelse i 1980, og etter initiativ av legendariske Giorgio Lungarotti, regnes BAVI i dag som den viktigste konkurransen for italienske viner sammen med Vinitaly hvor også utenlandske viner inngår. I årets utgave deltok i alt 657 viner som er en kraftig økning i forhold til de siste to år. Juryen består av 35 italienske ønologer og 15 journalister fra alle verdenshjørner, også Norge som i år ble representert av redaktør Aase E. Jacobsen i Apéritif. Vinene som er delt inn i 13 kategorier vurderes blindt etter et system utviklet av det internasjonale ønologforbundet. Og de fem beste i hver kategori defineres som vinnere såfremt de skårer mer enn 80 poeng (av i alt 100 mulige).

Zenato fra Veneto er en av årets største vinnere siden de markerte seg sterkt i til sammen tre klasser. Lugana 2000 (kun salg gjennom Horeca) i klassen hvite DOC og DOCG-viner med eikelagring, Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687) og Zenato Amarone Classico 2001 (34686), vel og merke i 1997-årgangen.

Den fikk selskap av Pasquas Villa Borghetti Amarone Della Valpolicella Classico 1998 (33760) (for 50 cl). I klassen røde IGT-viner hevdet en annen Veneto-vin seg, nemlig 1997-årgangen av Bollas Bolla Creso Cabernet Sauvignon 1991 (34791).

Banfi skåret dobbelt i klassen DOCG eldre enn 1997, med 1995-versjonen av Brunello di Montalcino Poggio All'Oro 1999 (32239) og Banfi Brunello di Montalcino 2001 (31126). I samme klasse toppet også 1997-årgangen av Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Piano di Montevergine 1999 (33111), og 1996-årgangen er minst like god.

Ellers fikk følgende fem vinhus utmerkelse for å ha gjort seg i særlig grad bemerket i tidligere utgaver av BAVI: Cavit fra Trento, Lungarotti fra Umbria, Banfi fra Toscana, Tasca d'Almerita og Duca di Salaparuta, begge Sicilia.

Sicilia demonstrerer også gjennom årets konkurranse at denne brennhete delen av Italia i høyeste grad kan lage viner i toppklassen. Særlig er de søte moscatoene fra Pantellaria i støtet, og her stiller Donnafugata Ben Rye 2002 (45519) fra Donnafugata helt i særklasse. Denne vinen er definitivt i verdenstoppen hva søte viner angår.

Men BAVIs stifter Lungarotti er nok en smule skuffet ettersom kun en av deres viner (de har trolig deltatt med mer enn én i år som tidligere) og det er den nye fatlagrete chardonnay'en Aurente 2000 (ikke tilgjengelig i Norge), hevdet seg. Lungarotti kan imidlertid smykke seg med en annen suksess, nemlig det imponerende nyåpnete olivenoljemuséet i den lille byen Torgiano som allerede huser det enda mer fantastiske vinmuséet, for øvrig regnet som verdens fremste i sin kategori. Begge er gode nok grunner til å legge turen til denne byen for de som er interesserte i kunst- og kulturhistorie.

BAVI er imidlertid ikke helt representativ for italiensk vinproduksjon av i dag siden det er produsentene selv som bestemmer hvilke viner som skal delta. Deltakelsen er heller ikke gratis. Dessuten omfatter den ikke vino da tavola, en kategori som jo byr på mange spennende viner. Den mest omfattende vurderingen av italiensk vin, om enn etter et helt annet system enn konkurransene, er fortsatt Gambero Rosso og SlowFoods Vini d'Italia som i disse dager kommer i 2002 utgave på italiensk og på engelsk til våren. Her presenteres nemlig mer enn 12.000 viner.

Den fullstendige listen over de i alt 65 vinnervinene finner du her: www.bavi.it. Velg deretter "Vincitori".

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her