Mange nye utesteder

I løpet av de siste ti årene har Norge fått over tusen nye skjenkesteder. Nesten alle serverer sprit.

I de tre første kvartalene i år ble det omsatt over 250 millioner liter øl, brennevin, rusbrus og vin i Norge. Det er mye mer enn på samme tid i fjor.
 
Mest vin og øl
Omsetningen av vin og øl har økt mest, med henholdsvis 4,6 prosent og over 3 prosent fra i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. 
 
Antall skjenkesteder hvor nordmenn kan drikke fortsetter å øke. Det er over 1 000 flere skjenkesteder med kommunal bevilling nå enn for ti år siden.
 
Øker mye
Blant fylkene hvor antall skjenkesteder har økt mye, er Rogaland, Sør-Trøndelag og Buskerud, skriver Aftenposten.no.
 
Nesten alle skjenkestedene i Norge i dag har dessuten tillatelse til å servere brennevin. I 1985 hadde 28 prosent av alle utestedene lov til å servere brennevin. I 2007 hadde 82 prosent slik bevilling.
 
Da alkoholloven ble endret for nesten ti år siden, var hensikten å gi kommunene mer lokalt selvstyre slik at de i større grad kunne praktisere restriktiv alkoholpolitikk.
 
Men det vil ikke kommunene, viser ferske tall fra SIRUS.
 
Få kommuner har angitt øvre grensen for antall salgs- og skjenkebevillinger. Enda færre kommuner innskrenker salgs- og skjenketidene. I stedet har 60 prosent utvidet skjenketiden i forhold til lovens normaltid.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen