Grillmat

Oppskrifter marinade

Mariner grillmaten selv
Foto: (robertsre)

Mariner grillmaten selv

Det er ingen grunn til å kjøpe ferdige marinader, for de beste lager du selv på et blunk. Her er oppskriftene.
27 Juni 2020 - 10:00

Når du først har kjøpt et stykke kjøtt av ypperlig kvalitet, er det synd å forringe det ved å marinere det i noe du ikke vet hva er.

Den beste marinaden lager du lynraskt selv, og til en langt lavere pris enn hva de ferdige marinadene ofte koster.

Nedenfor finner du de gode oppskriftene

Mer smak
Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av. 

Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere, men kjøttstykker som er seige fra naturens side (for eksempel flatbiff eller rundstek) blir ikke møre i marinade.

Merk også at har du først fryst kjøttet vil du ikke kunne mørne kjøttet etter opptining. Det er derfor langt bedre å mørne kjøttet ferdig før du legger det i fryseren.

Se alle de gode marinadene i Apéritifs store kokebok

Husk KOS
Det er ikke vanskelig å huske hva du trenger i en god marinade, så lenge du legger ordet KOS i mente.

En marinade skal inneholde tre hovedelementer; krydder, olje (nøytral), og syre i form av en syrlig væske - KOS.

Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk, chili m.m. gir kjøttet ønsket smak.

Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at holdbarheten på kjøttet øker og kan være med på å mørne kjøttet noe.

Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade. De fleste kjøpte marinader har dog en del salt tilsatt.

Hvordan marinerer jeg?
Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker.

Skal kjøttet eller fisken brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken i romtemperatur (ikke i direkte sollys) et par timer.

Skal du derimot marinere et stort stykke (lammelår, svinenakke, el.), eller du skal bruke kjøttet eller fisken neste dag eller senere, må du legge det i kjøleskap.

Pose er tingen
Det kan være lurt å legge det du skal marinere i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i den før du knyter posen sammen.

For sikkerhets skyld kan du ta en ny pose utenpå for å være sikker på at posen ikke lekker, eller legge posen over i et fat/bolle. Posen bør snus og vendes på en gang i mellom.

Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle til kopper og kar.

De lekreste grilloppskriftene finner du her

Gode tips
Noen gode tips for marineringen og grillingen er verdt å få med seg på veien.

• Enkelte av marinadene inneholder sukker (tomatpuré, honning, el). Dette kan lett brenne seg ved grilling, og du bør derfor tørke godt av kjøttet før grilling og heller pensle på marinaden de siste par minuttene av grilltiden.

• Skal du marinere kjøttstykker med svor eller fettrand er det lurt å skjære noen kutt i dette slik at marinaden kommer godt inn og kjøttet ikke krøller seg ved grilling.

• Marinaden du har til overs kan godt brukes som base for en saus eller som dippsaus. Vær dog oppmerksom på at marinader du har brukt til kylling skal varmes opp før du spiser den.

På neste side finner du oppskriftene du trenger for perfekt marinert grillmat

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her