Mattilsynet sjekker småbutikker

Skal inspisere frittstående dagligvarebutikker over hele landet.
Redaksjonen
01 September 2010 - 16:16

I september, oktober og november skal Mattilsynet over hele landet inspisere frittstående dagligvarebutikker.

- Hensikten er å få en oversikt over tilstanden, samt en god dialog med disse butikkeierne, forteller prosjektleder Hanne Medhus til mattilsynet.no.

- Selv om vi kaller dette for småbutikker, så er enkelte av dem ganske store. Men alle står utenfor de etablerte kjedene og har derfor ikke noe felles kvalitetskontrollsystem, forklarer Medhus.

- Nå har vi sjekket de store kjedene, og da er det naturlig at vi følger opp gjennom å sjekke de som er utenfor kjedesystemene.

Det er butikkeiernes ansvar at maten de selger er trygg å spise. Mattilsynet fører tilsyn for å sjekke at butikkeierne har forstått dette ansvaret, og lever etter det.

- Vi fører tilsyn med alle butikker i Norge, og det er samme regler som gjelder for alle. Medhus mener det er vanskelig å spå om hva tilsynskampanjen vil avsløre.

- Vi har jo ikke gjort noe tilsvarende før. Det kan godt hende at det viser seg at forholdene er bra, men erfaringer viser at det er utfordringer med smuglerkjøtt og sporbarhet, språk og kultur, samt tidligere funn av blant annet Salmonella i friske grønnsaker og pesticider i frukt og grønt i disse virksomhetene.

Mattilsynet ser at i mange av disse virksomhetene er det mangelfull forståelse og kunnskap om regelverket, noe som medfører mangelfulle rutiner for styring og kontroll med driften.

- Gjennom å sjekke disse butikkene vil vi også bidra til å hjelpe kundene til å gjøre fornuftige valg. Blant annet er det en utfordring at noen urter og grønnsaker som vi nordmenn bruker i rå tilstand, alltid kokes i andre lands kulturer.

Medhus påpeker også at helt enkle ting, som at grønnsaker på fortauet kan være eksponert for tissende hunder eller sølesprut fra passerende biler, er ting folk bør tenke på når de handler.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her