Mattilsynet sjekker småbutikker

Skal inspisere frittstående dagligvarebutikker over hele landet.
Redaksjonen
01 September 2010 - 16:16

I september, oktober og november skal Mattilsynet over hele landet inspisere frittstående dagligvarebutikker.

- Hensikten er å få en oversikt over tilstanden, samt en god dialog med disse butikkeierne, forteller prosjektleder Hanne Medhus til mattilsynet.no.

- Selv om vi kaller dette for småbutikker, så er enkelte av dem ganske store. Men alle står utenfor de etablerte kjedene og har derfor ikke noe felles kvalitetskontrollsystem, forklarer Medhus.

- Nå har vi sjekket de store kjedene, og da er det naturlig at vi følger opp gjennom å sjekke de som er utenfor kjedesystemene.

Det er butikkeiernes ansvar at maten de selger er trygg å spise. Mattilsynet fører tilsyn for å sjekke at butikkeierne har forstått dette ansvaret, og lever etter det.

- Vi fører tilsyn med alle butikker i Norge, og det er samme regler som gjelder for alle. Medhus mener det er vanskelig å spå om hva tilsynskampanjen vil avsløre.

- Vi har jo ikke gjort noe tilsvarende før. Det kan godt hende at det viser seg at forholdene er bra, men erfaringer viser at det er utfordringer med smuglerkjøtt og sporbarhet, språk og kultur, samt tidligere funn av blant annet Salmonella i friske grønnsaker og pesticider i frukt og grønt i disse virksomhetene.

Mattilsynet ser at i mange av disse virksomhetene er det mangelfull forståelse og kunnskap om regelverket, noe som medfører mangelfulle rutiner for styring og kontroll med driften.

- Gjennom å sjekke disse butikkene vil vi også bidra til å hjelpe kundene til å gjøre fornuftige valg. Blant annet er det en utfordring at noen urter og grønnsaker som vi nordmenn bruker i rå tilstand, alltid kokes i andre lands kulturer.

Medhus påpeker også at helt enkle ting, som at grønnsaker på fortauet kan være eksponert for tissende hunder eller sølesprut fra passerende biler, er ting folk bør tenke på når de handler.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her