Mer lokal skjenkekontroll

Alkoholloven er endret slik at kommunene får større frihet til å tilpasse kontrollen lokale forhold. Kommunene utmåler selv straff til butikker og restauranter som bryter loven.
Redaksjonen
27 Oktober 2005 - 15:39

De siste månedene har flere serveringssteder mistet bevillingen for en periode på én til to uker for brudd på alkoholloven.

I de fleste tilfellene dreier lovbruddene seg om salg av alkohol til mindreårige og til gjester som er åpenbart beruset.
- Tap av skjenkebevilling betyr store økonomiske tap for restauranteierne, og det kan sette sinnene i kok, sier avdelingssjef Rune Andersen i Securitas til Newswire.

Vaktselskapet har i oppdrag å kontrollere at skjenkereglene følges i en rekke kommuner.

Mer kommunal frihet
Alkoholloven ble endret rett før jul i fjor. Den gjør saksbehandlingen lettere og gir kommunene bedre kontroll med butikker og skjenkesteder.

Kommunene kan delegere ansvaret for tildeling av bevilling og salg til en egen nemnd eller til en interkommunal sammenslutning.

Kommunene har også fått utvidet rett til å kreve tilgang til virksomhetenes lokaler, og de leier ofte inn Securitas til denne inspeksjonsjobben. Vekterne opptrer da som gjester i sivil og opptrer gjerne to i følge.
- Vi observerer en rekke forhold og rapporterer brudd på alkoholloven videre både til eieren og kommunen, som er vår oppdragsgiver. Det er kommunen som bestemmer om bruddene skal føre til straffereaksjon, sier Rune Andersen.

Securitas-vekterne får intern opplæring i regelverket, og de må avlegge kunnskapsprøver før de kan arbeide som skjenkekontrollører.
- Vi legger stor vekt på å lære kontrollørene korrekt opptreden, sier Andersen.

Fyll og mindreårige
De alvorligste bruddene er salg av alkohol til mindreårige og fulle mennesker.
- Vi har en sjekkliste for å fastslå om en gjest er åpenbart beruset. Dette er ikke noe vi tar på skjønn.

Ustødig gange, svømmende øyne, alkoholånde og snøvlende tale er sjekkpunktene. Hvis inspektørene kan krysse av for minst tre av disse kriteriene, er du ifølge loven for full til å oppholde deg på et norsk serveringssted.

Betjeningen skal kreve legitimasjon hvis det er mistanke om at en gjest er mindreårig.

Vanskelige reklameregler
Securitas skal også kontrollere at andre bestemmelser i alkoholloven følges. Det innebærer at serveringssteder til enhver tid skal ha en viss andel alkoholfrie drikkevarer tilgjengelig. De skal heller ikke reklamere for alkohol.
- Reklamereglene i alkoholloven er svært detaljerte. Det er eksempelvis ikke lov med produktnavn for brennevin på duker, men det er lov på betjeningens vaskekluter, sier Rune Andersen.

For mindre brudd på alkoholloven gir vanligvis kommunene muntlig eller skriftlig påtale eller advarsel. Tap av skjenkebevilling er den mest alvorlige reaksjonsformen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her