Mer lokal skjenkekontroll

Alkoholloven er endret slik at kommunene får større frihet til å tilpasse kontrollen lokale forhold. Kommunene utmåler selv straff til butikker og restauranter som bryter loven.
Redaksjonen
27 Oktober 2005 - 14:39

De siste månedene har flere serveringssteder mistet bevillingen for en periode på én til to uker for brudd på alkoholloven.

I de fleste tilfellene dreier lovbruddene seg om salg av alkohol til mindreårige og til gjester som er åpenbart beruset.
- Tap av skjenkebevilling betyr store økonomiske tap for restauranteierne, og det kan sette sinnene i kok, sier avdelingssjef Rune Andersen i Securitas til Newswire.

Vaktselskapet har i oppdrag å kontrollere at skjenkereglene følges i en rekke kommuner.

Mer kommunal frihet
Alkoholloven ble endret rett før jul i fjor. Den gjør saksbehandlingen lettere og gir kommunene bedre kontroll med butikker og skjenkesteder.

Kommunene kan delegere ansvaret for tildeling av bevilling og salg til en egen nemnd eller til en interkommunal sammenslutning.

Kommunene har også fått utvidet rett til å kreve tilgang til virksomhetenes lokaler, og de leier ofte inn Securitas til denne inspeksjonsjobben. Vekterne opptrer da som gjester i sivil og opptrer gjerne to i følge.
- Vi observerer en rekke forhold og rapporterer brudd på alkoholloven videre både til eieren og kommunen, som er vår oppdragsgiver. Det er kommunen som bestemmer om bruddene skal føre til straffereaksjon, sier Rune Andersen.

Securitas-vekterne får intern opplæring i regelverket, og de må avlegge kunnskapsprøver før de kan arbeide som skjenkekontrollører.
- Vi legger stor vekt på å lære kontrollørene korrekt opptreden, sier Andersen.

Fyll og mindreårige
De alvorligste bruddene er salg av alkohol til mindreårige og fulle mennesker.
- Vi har en sjekkliste for å fastslå om en gjest er åpenbart beruset. Dette er ikke noe vi tar på skjønn.

Ustødig gange, svømmende øyne, alkoholånde og snøvlende tale er sjekkpunktene. Hvis inspektørene kan krysse av for minst tre av disse kriteriene, er du ifølge loven for full til å oppholde deg på et norsk serveringssted.

Betjeningen skal kreve legitimasjon hvis det er mistanke om at en gjest er mindreårig.

Vanskelige reklameregler
Securitas skal også kontrollere at andre bestemmelser i alkoholloven følges. Det innebærer at serveringssteder til enhver tid skal ha en viss andel alkoholfrie drikkevarer tilgjengelig. De skal heller ikke reklamere for alkohol.
- Reklamereglene i alkoholloven er svært detaljerte. Det er eksempelvis ikke lov med produktnavn for brennevin på duker, men det er lov på betjeningens vaskekluter, sier Rune Andersen.

For mindre brudd på alkoholloven gir vanligvis kommunene muntlig eller skriftlig påtale eller advarsel. Tap av skjenkebevilling er den mest alvorlige reaksjonsformen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her