Merkelig vinhøst i California

Vinhøsten er i gang i California. Det er ennå for tidlig å uttale seg om kvaliteten, men én ting er sikkert; denne årgangen vil garantert lenge bli husket av vinprodusentene.

- Det har så langt vært et fascinerende år, og vi har fortsatt ingen idé om hva vi har i vente, sier Tom Rinaldi, vinmaker på Provenance Vineyards i Napa Valley.

I det meste av California har årtes værtype vært av en svært utypisk karaktér. I Napa og Sonoma førte en svært kald april måned til at druene fikk en såpass sen start at innhøstingen er opptil én måned forsinket. Craig Williams, vinmaker hos Joseph Phelps Vineyard i St. Helena, krysser fingrene for at været holder seg varmt og godt fremover: - Det har vært et trøblete år, men hvis været holder seg ut oktober vil vi oppnå en eksepsjonelt god kvalitet for cabernet sauvignon-druene.

På den annen side; i området omkring Santa Maria Valley opplever man en uvanlig tidlig vinhøst. - Akkurat nå kan jeg ikke si annet enn at dette er helt ulikt noe annet år jeg har vært med om, uttaler Ken Brown, vinmaker hos Byron, og fortsetter: - Ikke bare det faktum at vi startet plukkingen av pinot noir rekordtidlig - vi var ferdig med innhøstingen allerede den 9. september, og det er faktisk tidligere enn vi normalt påbegynner plukkingen, avslutter han.

Årsaken til denne tidlige vinhøsten så man allerede tegn til i januar da en varmebølge fikk vinstokkene til å våkne ut av vinterdvalen. Og selv om varmebølgen ga seg relativt raskt, var frosten fraværende resten av vinteren.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen