Mikrobryggerienes revansj

Noe er i ferd med å skje med den australske ølbransjen. Ølkonsumet synker samtidig som mikrobryggeriene tar markedsandeler fra de store. Et fenomen vi allerede kjenner fra så vel Europa som USA.
Redaksjonen
29 Juli 2011 - 14:30

På samme måte som det snakkes om babyboomer, snakkes det om en ølboom i Australia. Men det er ikke alle bryggeriene som tar del i veksten, bare de små, og de som våger å eksperimentere med malt og humle for å gi noe annet enn pilsnerne Tooheys och Foster's.

Det er mikrobryggerienes blomstringstid. I 2003 fantes det bare 50 mikrobryggerier, mens to år etter hadde tallet økt til 84. En vekst på nesten tretti prosent. Men for at veksten skal fortsette, må ølkonsumentene læres opp. Fortsatt er store deler av dette markedet trofast mot det undergjærete ølet.

Kraftig økning
En god markedsføringskampanje står bak suksessen til VB, Victoria Bitters. Nye tall fra bryggeriet viser at hver fjerde ølflaske som åpnes i Australia er nå en VB. Bryggeriet har lyktes å bli en "landeplage", så vel i bushen som mellom skyskraperne. Det hadde vært umulig for 25 år siden. Da ble folk tilgodesett med ølet fra sin egen delstat. Bodde du i Queensland, ja da drakk du XXXX (four X), og lå puben i Western Australia, da var det Emu Bitter som ble servert.

Det var først mot slutten av 70-tallet da handelstarifferene mellom delstatene ble avskaffet, at ølindistrien kunne eksportere sine "stubbies", flasker med kort hals, til hele kontinentet.

Dagens generasjon av øldrikkere har et enda større tilbud å velge fra etter at mikrobryggeriene oppstod mot slutten av 80-tallet. Et sted som har vært ekstremt dyktige til å informere sine gjester om den australske ølsituasjonen er The Australian Hotel i Sydney, som ligger i bydelen Rocks et par skritt unna byens berømte bro.

Mikroølsentrum
Puben spelsialiserer seg på såkalt pale ale. Av Little Creatures selges det 650 fat i året og av Scharer's nærmere 700 fat. Om du sammenligner med Carlton Draught, en pilsner fra Victoria som er storfavoritt i New South Wales, så går det med enda mer, rundt 830 fat. Puben er med andre ord ingen vanlig pilspub, for her oppmuntres gjestene til å prøve øl fra mikrobryggeriene.

Inne på The Australian Hotel finnes mer enn 110 ølsorter i flaske som Redback, James Squire Golden Ale, Leather Jacket, Red Emperor og Wils Pils. Dessuten åtte ulike fra fat, blant andre Beez Neez, Little Creatures, Coopers och Scharer's.

At The Australian Hotel er blitt sentrum for mikroølet er egentlig ikke så merkelig siden Scharer's lager en gang ble brygget i disse lokalene. Men produksjonen økte kraftig og bryggeriet måtte flytte til en pub i Picton, en times kjøring sørvest for Sydney.

Tradisjonsrik og eksotisk
The Australian har nemlig en lang historie og har solgt øl til lokalbefolkningen siden begynnelsen av 1800-talet. Driftssjef Richard Jacob forteller at de har servert alkoholholdige drikkevarer til kvinner siden 1824!

- Vi har fortsatt kvinnenes eget rom, the parlor, sier han. Puben har oppnådd ikonstatus i Sydney og er veldig populær. Både for forretningsfolk og for vennegjenger som møtes etter jobben.

- Sydneyfolket kommer hit minst én gang i livet. Mange kommer også på Australia Day, altså nasjonaldagen eller Anzac Day, dagen da soldatene som falt i krigen minnes. Dessuten i forbindelse med Melbourne Cup, som er Australias svar på Englands Ascot, sier Jacob.

En pub med sterke nasjonalbånd, men likevel er det mange australiere som rynker på nesen over maten som serveres. Like mange er åpne til sinns og spiser mer enn gjerne en kenguru- eller krokodillepizza til lunsj. Til og med mange turister lokkes av de eksotiske rettene.

- Det er ikke mange steder i Sydney som serverer kenguru-, emu- eller krokodillekjøtt, påpeker Jacob. I følge Jacob kjøpes kjøttet inn direkte fra bondegårder. Det er en uutnyttet ressurs med et stort potensial for å bli et unikt produkt.

Miljøaktivister ønsker at folk skal spise mer kenguru siden det er et dyr som lever mer i harmoni med naturen enn eksempelvis storfe som med sine tunge kropper og klover gjør skade på jorden. Enn så lenge er kengurukjøtt helt marginalt, men kan helt klart bli dagligdags.

Markedskreftene bestemmer
De siste tre årene har The Australian også stått bak en ølfestival. Denne helgen i oktober er det reneste mekka for ølelskere og for mikrobryggeriene. Gatene rundt puben stenges for biltrafikk, og i fjor presenterte 21 bryggerier mer enn 100 ølsorter til 5000 besøkende.

Mange av bryggeriene benytter anledingen til å lage nye smaksvarianter. - Det er mange kreative eksperimenter. Blant annet er plommer og krydder veldig populært, forklarer Jacob.

Selv om det er mikroølboom, er det likevel utfordringer for bransjen. Særlig er det å få bunnlinja til å bli positiv en tøff jobb. Mange bryggerier startes, og like mange legges ned. Dette til tross, tar mikrobryggeriene sakte men sikkert andeler fra de store bryggeriene.

Likevel er gigantene Fosters og Lion Nathan Group fortsatt trygge med sine 92 prosent av markedet, med den første som den dominerende. Hvorvidt mikrobryggeriene blir en trussel for de store, er det ølpublikummets respons på markedskreftene som bestemmer. Det er ikke til å komme fra at det bare er de store som sitter på ressurser til å markedsføre seg bredt.

Fakta om australsk øl
I følge Australian Associated Brewers Incorporated er 4.000 personer engasjert i ølbrygging i landet. Det finnes 11 større bryggerier i Australia. Ølsalget bidrar med nærmere 1,1 prosent av BNP. Verdien av ølproduksjonen er på AU$ 3,2 milliarder per år. Det er 35 prosent av hele drikkevaresektoren. I 2005 ble det brygget 1,7 milliarder liter øl. Konsumet var i 1999 på 92 liter per person/år, mens det i 2004 sank til 90,3 liter.
 
I 2005 produserte mikrobryggeriene 12,73 millioner liter til en verdi av AU$105,7 millioner. I 2010 vil volum øke til 23,03 millioner liter. Det er ikke forventet at veksten blir den samme i årene frem til og etter 2010.
 
Et utvalg australsk mikrobryggerier:
Matilda Bay Brewing Company, www.matildabay.com.au
Barons Brewing, www.baronsbrewing.com
Mash Brewing, www.mashbrewing.com.au
The Lord Nelson BreweryHotel, www.lordnelson.com.au
Little Creatures Brewing, www.littlecreatures.com.au
Five Islands Brewing Company, www.fiveislandsbrewery.com
BRIGHT Brewery, www.brightbrewery.com.au

The Australian Hotel drivs av Keystone Hospitality

Tekst og foto: Ulrika Eriksson
Foto Little Creatures: Chris Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her