Mye antioksidanter

Nye undersøkelser viser at antioksidantinnholdet i en del viltvoksende planter er svært høyt.

Vi vet allerede at blåbær og nyper er gode antioksidantkilder, men ny kunnskap viser at de viltvoksende artene mjødurt, geitrams og marikåpe også har høye verdier.
 
Nyttig
Dette kan være nyttig kunnskap for kokker og restauranter.
 
Det å bruke viltvoksende planter til forskjellig formål har variert gjennom historien. Forskjellige folkeslag har brukt planter på ulike vis gjennom alle tider.
 
Nå er antioksidantinnholdet i fokus. På Bioforsk Nord Holt har forsker Gunnlaug Røthe gjort en undersøkelse av 14 forskjellige viltvoksende arter i Troms fylke.
 
Høyt innhold
- Undersøkingen har vist at viltvoksende planter har et varierende, men til dels høyt innhold av antioksidantar, sier Røthe.
 
Mjødurt og fjellmarikåpe er de to urtene som er på topp i undersøkelsen.
 
Røthe målte totalt antioksidantinnhold i gran, mjødurt, geitrams, gressløk, marikåpe, fjellmarikåpe, brennesle, østersurt, groblad, gullris, engsyre, ryllik, kvann og bjerk i Troms fylke.
 
- Blomst av mjødurt og hele den overjordiske delen av fjellmarikåpe har det høyeste innholdet av antioksidantar, sier Røthe til Matportalen.no.
 
Antioksidanter er et næringsstoffer som motvirker celleskade på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen