Bransje

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Det er målsetningen til gründerne bak Norsk Restaurantskole som starter opp i Oslo neste høst.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2015 - 19:56

- Restaurantbransjen vokser. Den mangler nesten 2000 kokker og servitører, og har for få lærlinger. Det er et stort sprik mellom bransjens behov for faglært arbeidskraft, og det som utdannes innen fagene, forklarer Laila M. Berge, styreleder for og en av gründerne bak Norsk Restaurantskole som for få dager siden fikk «go» fra Kunnskapsdepartementet etter først å ha fått avslag.

Skal ligge i Vika

Målet er en videregående skole med nyskapende faglig innhold, som gjør ungdom til dyktige fagarbeidere i kokk- og servitørfag. Skolen skal ligge i Vika i Oslo og det begrunner Berge slik:

-Erfaring viser at ungdom velger opplæring nær hjemmet. Oslo Sentrum og Vest har ingen videregående skole i kokk- og servitørfag. I Vika hvor vi skal etablere oss, finnes det mange andre videregående skoler. På skolen vår vil ungdom fra bydelene kunne velge restaurantfag, og samtidig treffe ungdom de kjenner fra før.

Med Oslo som base blir dessuten nærheten til bransjen større. Berge mener det er behov for en skole som er nyskapende.

Flere foreldre er positive til yrkesfagene

-Det er urovekkende stort frafall innen restaurant- og matfag, både i Oslo og i landet ellers. Flere søkere har faget som sistevalg, og slutter allerede i løpet av første semester. Det kan derfor være lett å konkludere med at unge mennesker ikke ønsker å drive med restaurantfag, men vi ser dette annerledes. Vi skal starte en skole med høy faglig kompetanse, bransjenærhet, teori inn i praksis og tett oppfølging, forteller Berge som kjenner bransjen og dens unge ansatte veldig godt. Hun har nemlig jobbet for Lærlingekompaniet, et opplæringskontor for bransjen, etablert i 1987.

Lite frafall

I 28 år har Lærlingekompaniet sammen med bransjen arbeidet med lærlinger for at de skal bli dyktige fagfolk innenfor restaurant- og matfag. – 99 prosent av våre lærlinger består fagprøvene. Mange av våre tidligere lærlinger har satt sitt preg på norsk matkultur, i noen av Oslos beste restauranter, for eksempel Fauna og Le Benjamin.  Andre lærlinger har fått gode jobber i reiselivet, i utlandet hos Fat Duck og Geranium eller er med å løfte norsk kosthold på sykehus, i forsvaret og på aldershjem.

Bransjen står bak

Stifterne av Norsk Restaurantskole består ellers av fagfolk i hotell- og restaurantbransjen: Statholdergaarden, Brasserie France, Oslo Militære Samfund, Thon Hotels, Mortens Kro, Kokkenes Mesterlaug Oslo, Asko, Olympen, Anker Hotell, To rom og kjøkken – Trondheim, Bølgen og Moi, Gamle Tårnhuset Restaurant og Kafe Oslo. Vi samarbeider med Myhrvold Storkjøkken.

Skolen er også støttet av Bransjeorganisasjonen NHO reiseliv, NHO Oslo/Akershus og NHO innkjøpskjede. Skolen skal være en stiftelse, en friskole, og skal ikke ta ut utbytte.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her