Bransje

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Det er målsetningen til gründerne bak Norsk Restaurantskole som starter opp i Oslo neste høst.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2015 - 20:56

- Restaurantbransjen vokser. Den mangler nesten 2000 kokker og servitører, og har for få lærlinger. Det er et stort sprik mellom bransjens behov for faglært arbeidskraft, og det som utdannes innen fagene, forklarer Laila M. Berge, styreleder for og en av gründerne bak Norsk Restaurantskole som for få dager siden fikk «go» fra Kunnskapsdepartementet etter først å ha fått avslag.

Skal ligge i Vika

Målet er en videregående skole med nyskapende faglig innhold, som gjør ungdom til dyktige fagarbeidere i kokk- og servitørfag. Skolen skal ligge i Vika i Oslo og det begrunner Berge slik:

-Erfaring viser at ungdom velger opplæring nær hjemmet. Oslo Sentrum og Vest har ingen videregående skole i kokk- og servitørfag. I Vika hvor vi skal etablere oss, finnes det mange andre videregående skoler. På skolen vår vil ungdom fra bydelene kunne velge restaurantfag, og samtidig treffe ungdom de kjenner fra før.

Med Oslo som base blir dessuten nærheten til bransjen større. Berge mener det er behov for en skole som er nyskapende.

Flere foreldre er positive til yrkesfagene

-Det er urovekkende stort frafall innen restaurant- og matfag, både i Oslo og i landet ellers. Flere søkere har faget som sistevalg, og slutter allerede i løpet av første semester. Det kan derfor være lett å konkludere med at unge mennesker ikke ønsker å drive med restaurantfag, men vi ser dette annerledes. Vi skal starte en skole med høy faglig kompetanse, bransjenærhet, teori inn i praksis og tett oppfølging, forteller Berge som kjenner bransjen og dens unge ansatte veldig godt. Hun har nemlig jobbet for Lærlingekompaniet, et opplæringskontor for bransjen, etablert i 1987.

Lite frafall

I 28 år har Lærlingekompaniet sammen med bransjen arbeidet med lærlinger for at de skal bli dyktige fagfolk innenfor restaurant- og matfag. – 99 prosent av våre lærlinger består fagprøvene. Mange av våre tidligere lærlinger har satt sitt preg på norsk matkultur, i noen av Oslos beste restauranter, for eksempel Fauna og Le Benjamin.  Andre lærlinger har fått gode jobber i reiselivet, i utlandet hos Fat Duck og Geranium eller er med å løfte norsk kosthold på sykehus, i forsvaret og på aldershjem.

Bransjen står bak

Stifterne av Norsk Restaurantskole består ellers av fagfolk i hotell- og restaurantbransjen: Statholdergaarden, Brasserie France, Oslo Militære Samfund, Thon Hotels, Mortens Kro, Kokkenes Mesterlaug Oslo, Asko, Olympen, Anker Hotell, To rom og kjøkken – Trondheim, Bølgen og Moi, Gamle Tårnhuset Restaurant og Kafe Oslo. Vi samarbeider med Myhrvold Storkjøkken.

Skolen er også støttet av Bransjeorganisasjonen NHO reiseliv, NHO Oslo/Akershus og NHO innkjøpskjede. Skolen skal være en stiftelse, en friskole, og skal ikke ta ut utbytte.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her