BRANSJE: Nå skal flere velge kokkeyrket

Bransje Nå skal flere velge kokkeyrket

Nå skal flere velge kokkeyrket

Det er målsetningen til gründerne bak Norsk Restaurantskole som starter opp i Oslo neste høst.

- Restaurantbransjen vokser. Den mangler nesten 2000 kokker og servitører, og har for få lærlinger. Det er et stort sprik mellom bransjens behov for faglært arbeidskraft, og det som utdannes innen fagene, forklarer Laila M. Berge, styreleder for og en av gründerne bak Norsk Restaurantskole som for få dager siden fikk «go» fra Kunnskapsdepartementet etter først å ha fått avslag.

Skal ligge i Vika

Målet er en videregående skole med nyskapende faglig innhold, som gjør ungdom til dyktige fagarbeidere i kokk- og servitørfag. Skolen skal ligge i Vika i Oslo og det begrunner Berge slik:

-Erfaring viser at ungdom velger opplæring nær hjemmet. Oslo Sentrum og Vest har ingen videregående skole i kokk- og servitørfag. I Vika hvor vi skal etablere oss, finnes det mange andre videregående skoler. På skolen vår vil ungdom fra bydelene kunne velge restaurantfag, og samtidig treffe ungdom de kjenner fra før.

Med Oslo som base blir dessuten nærheten til bransjen større. Berge mener det er behov for en skole som er nyskapende.

Flere foreldre er positive til yrkesfagene

-Det er urovekkende stort frafall innen restaurant- og matfag, både i Oslo og i landet ellers. Flere søkere har faget som sistevalg, og slutter allerede i løpet av første semester. Det kan derfor være lett å konkludere med at unge mennesker ikke ønsker å drive med restaurantfag, men vi ser dette annerledes. Vi skal starte en skole med høy faglig kompetanse, bransjenærhet, teori inn i praksis og tett oppfølging, forteller Berge som kjenner bransjen og dens unge ansatte veldig godt. Hun har nemlig jobbet for Lærlingekompaniet, et opplæringskontor for bransjen, etablert i 1987.

Lite frafall

I 28 år har Lærlingekompaniet sammen med bransjen arbeidet med lærlinger for at de skal bli dyktige fagfolk innenfor restaurant- og matfag. – 99 prosent av våre lærlinger består fagprøvene. Mange av våre tidligere lærlinger har satt sitt preg på norsk matkultur, i noen av Oslos beste restauranter, for eksempel Fauna og Le Benjamin.  Andre lærlinger har fått gode jobber i reiselivet, i utlandet hos Fat Duck og Geranium eller er med å løfte norsk kosthold på sykehus, i forsvaret og på aldershjem.

Bransjen står bak

Stifterne av Norsk Restaurantskole består ellers av fagfolk i hotell- og restaurantbransjen: Statholdergaarden, Brasserie France, Oslo Militære Samfund, Thon Hotels, Mortens Kro, Kokkenes Mesterlaug Oslo, Asko, Olympen, Anker Hotell, To rom og kjøkken – Trondheim, Bølgen og Moi, Gamle Tårnhuset Restaurant og Kafe Oslo. Vi samarbeider med Myhrvold Storkjøkken.

Skolen er også støttet av Bransjeorganisasjonen NHO reiseliv, NHO Oslo/Akershus og NHO innkjøpskjede. Skolen skal være en stiftelse, en friskole, og skal ikke ta ut utbytte.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen