Restaurant
Når denne mannen entrer scenen, lytter hele verden i spenning
Foto: ( Carin Tegner)

Når denne mannen entrer scenen, lytter hele verden i spenning

Forventningene var enorme da verdens beste kokk Ferran Adria kom tilbake til scenen etter åtte års fravær. Returen ble for mange et antiklimaks siden elBulli etter renoveringen ikke åpnes som restaurant, men som forskningslaboratorium og kreativt senter.
30 Januar 2019 - 18:13

Ferran Adría holdt et stort presskorps i ånde da han under matmessen Madrid Fusion kom med siste nytt om elBulli 2.0.

Han forklarte på sin energiske måte hvordan han og hans gruppe på 25 personer jobber med å bygge opp en gigantisk kunnskapsbank som vil ligge på deres nettside.

Her finnes oppskrifter fra elBulli 1.0, skisser og ideer til matretter, bokforslag, filmer, videoer, intervjuer med mer. Alt gjøres tilgjengelig for abonnentene.

- For 25 år siden var vi avantgarden som gjennomførte et paradigme, som snudde opp ned på gastronomiens perspektiv, det er sant, men herregud, hvem kan vre avantgarde i 25 år. Det finnes så mange unge spennend ekokker som er den nye avantgarden. Det vi skal gjøre er å forske og grave oss dypt ned i den kulinariske historien, sa Ferran Adría til et målløst publikum.

Fakta er at hans gamle restaurant i Cala Montjoi er bygget om og ut til 4000 m2. Men det som skal skje her er innovasjon. Med hjelp av blant annet tre workshops med speiselt inviterte gjester i tre omganger med start i 2020, skal han og hans team skape ny kunnskap.

Det er profesjonelle innen økonomi, vitenskap, research, kultur, kommunikasjon og datakunnskap som skal kunne delta i workshops som varer i to måneder.

  Foto:  Carin Tegner

– De fleste plassene er allerede fylte, men noen skal også loddes it. Vi vil ha en bred base av mennesker med ulik bakgrunn som skal involveres i vårt kunnskapsprosjekt, forteller han.

Det nye prosjektet kalles Elbulli1846 (for å hedre antall retter som ble skapt mens restauranten holdt åpnet) og har en forskergruppe med fokus på ulike gastronomiske aspekter.

Elbulli1846 omfatter også tre andre prosjekter som han har jobbet med i åtte år: Bulligrafía (et filmmuseum i ElBulli), Sapiens pedagogiske metode og elBulliDNA, med tusenvis av dokumenter som er tilgjengelig på nettet.

- Da jeg begynte som kokk, forsøkte man alltid å holde oppskriftene sine hemmelig. I dag er alt åpent og tilgjengelig overalt i verden. Det er fantastisk, sier han.

Elsker Masterchef

Som den mest kjente representanten for det som kalles det molekylære kjøkkenet, står han overraskende nok med begge beina godt plantet på bakken.

- Det vi gjorde var å teste grenser og nye teknikker. Det molekylære kjøkkenet var noe som journalistene skapte. I min verden fantes det bare kjøkkenet fra Middelhavet, det var vårt utgangspunkt og derfra kom produktene vi jobbet med, sier Ferran Adriá.

Han er også overbegeistret for det som ofte foraktes av gourmetsnobbene – nemlig matkonkurranser som Masterchef.

- Det er jo helt utrolig. Her får vi en mengde vanlige mennesker med stor kunnskap som viser hva man kan gjøre til millioner av seere, sier han.

At han kom tilbake til Madrid Fusion etter åtte år for å fortelle om sitt nye prosjekt gjorde mange skuffet.

De hadde nemlig håpet at magikeren skulle komme tilbake til grytene og reåpne restauranten som fortsatt har rekorden som verdens beste.

Fem år på rad toppet elBulli Worlds50 Best-listen før Ferran Adría i 2011 fortalte at han skulle stenge restauranten.

- elBulli kommer ikke tilbake, for elBulli har aldri forlatt oss. Vi har bare forandre formen på vår kulinariske forskning, sier han.

Og nye elBulli blir noe helt unikt i verden, kan han forsikre, ikke som restaurant, men som en laboratorieutstilling.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her