Nebbiolo er Viogniers kusine
Foto: (Michele Ursi)

Nebbiolo er Viogniers kusine

DNA-analyser viser at Nebbiolo er i familie med den aromatiske hvitvinsdruen Viognier. I tillegg har man funnet direkte relasjoner mellom Nebbiolo og den italienske rødvinsdruen Freisa, som igjen er kusine av Viognier. Forvirret?
30 Januar 2004 - 01:00

Forskerne avslørte funnene i forbindelse med en konferanse i Valtellina i Nord-Italia sist helg. Konferansen er den første på internasjonalt plan som er myntet på druen Nebbiolo, og samlet hele 2 500 forskere, ønologer, produsenter og journalister.

- Vi har bevist at Nebbiolo er i samme familie som Freisa, uttalte Dr. Anna Schneider i forskergruppen som oppdaget slektskapet.

- 1 500 druer fra hele verden er blitt testet for genetiske relasjoner, og hele 30 av 32 testindikatorer slo ut positivt mellom Freisa og Viognier. Videre forsøk er nødvendige for å med største mulige sikkerhet bekrefte funnene, avsluttet hun.

Det var en viss forundring over at en slik konvensjon ikke ble holdt i Piemonte, der Nebbiolo dyrkes i stor grad. Ernesto Abbona, direktør for Marchesi di Barolo, står imidlertid 100 prosent bak konferansen:

- Det er en storartet idé. Produsentene i Valtellina og områdets konsortium fortjener all ære for organiseringen, og ikke minst for å komme på ideen før vi  i Piemonte gjorde det, uttalte Abbona med stor tyngde.

Det ble smakt 250 nebbiolobaserte viner fra 77 produsenter verden over. Foruten kjente navn som Ceretto, Marchesi di Barolo og Fontanafredda, ble viner fra Valtellina og Val d'Aosta, California, Washington, Australia, South America og Mexico smakt i løpet av konferansen.

Les mer i Aperitifs drueleksikon

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her