Nebbiolo er Viogniers kusine
Foto: (Michele Ursi)

Nebbiolo er Viogniers kusine

DNA-analyser viser at Nebbiolo er i familie med den aromatiske hvitvinsdruen Viognier. I tillegg har man funnet direkte relasjoner mellom Nebbiolo og den italienske rødvinsdruen Freisa, som igjen er kusine av Viognier. Forvirret?
30 Januar 2004 - 01:00

Forskerne avslørte funnene i forbindelse med en konferanse i Valtellina i Nord-Italia sist helg. Konferansen er den første på internasjonalt plan som er myntet på druen Nebbiolo, og samlet hele 2 500 forskere, ønologer, produsenter og journalister.

- Vi har bevist at Nebbiolo er i samme familie som Freisa, uttalte Dr. Anna Schneider i forskergruppen som oppdaget slektskapet.

- 1 500 druer fra hele verden er blitt testet for genetiske relasjoner, og hele 30 av 32 testindikatorer slo ut positivt mellom Freisa og Viognier. Videre forsøk er nødvendige for å med største mulige sikkerhet bekrefte funnene, avsluttet hun.

Det var en viss forundring over at en slik konvensjon ikke ble holdt i Piemonte, der Nebbiolo dyrkes i stor grad. Ernesto Abbona, direktør for Marchesi di Barolo, står imidlertid 100 prosent bak konferansen:

- Det er en storartet idé. Produsentene i Valtellina og områdets konsortium fortjener all ære for organiseringen, og ikke minst for å komme på ideen før vi  i Piemonte gjorde det, uttalte Abbona med stor tyngde.

Det ble smakt 250 nebbiolobaserte viner fra 77 produsenter verden over. Foruten kjente navn som Ceretto, Marchesi di Barolo og Fontanafredda, ble viner fra Valtellina og Val d'Aosta, California, Washington, Australia, South America og Mexico smakt i løpet av konferansen.

Les mer i Aperitifs drueleksikon

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten
Dagens rett

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten

Juleøl er fantastisk ikke bare ved siden av mat, men også som en ingrediens i selve retten. Har du rester etter helgen, får du bruk for det her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her