New Zealand øker eksporten

Vineksporten fra New Zealand opplevde en økning på nesten en tredel i fjor i forhold til 2005.
Redaksjonen
12 Februar 2007 - 10:00

Vinmakerne i New Zealand kunne melde om en eksport som var verdt hele 416 millioner amerikanske dollar. Det tilsvarer en økning på 30 prosent i forhold til samme periode året før.
 
Det er eksporten til landets primærmarkeder som har tatt av. USA importerte 25 prosent mer, Storbritannia 22 prosent mer og Australia hele 47 prosent.
 
Økning
- Det har vært en kontinuerlig økning i hovedområdene våre, som er USA, Storbritannia og Australia. Men det har også vært gledelige tall å se i sekundærområdene. Kanada har økt importen med 60 prosent, Danmark 51 prosent og Irland 41 prosent, sier Chris Yorke, som er er markedssjef i New Zealands forening for vinmakere.
 
Tallene handler altså om verdi og ikke antall liter som er eksportert.
 
- For første gang eksporterte vi for over 100 millioner dollar til sekundærmarkedene. Det er en økning på 30 prosent, sier Yorke.
 
Sauvignon blanc leder
Når det handler om druer er det sauvignon blanc som er i førersetet. Druetypen hadde en eksportøkning på 25 prosent i fjor. Pinot noir er i ferd med å etablere seg som nummer to-druen når det gjelder eksport. Økningen var på 41 prosent.
 
- Nesten 40 prosent av vår pinot noir går til USA. Det er et marked som vi forventer blir vårt største i 2008, sier Yorke.
 
- Vi har hatt ambisiøse mål når det gjelder vekst og markedsstrategier, og det viser seg at dette gir resultater. Det ser veldig lyst ut for vineksporten frem mot 2010, sier Yorke til decanter.com.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før
Dagens rett

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før

Denne søndagen lager vi en middag som hele familien vil digge. Her er oppskrift på helstekt kylling med urter og mascarpone

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra spennende til skalldyrbordet
Dagens rett
Kryddergratinert krabbe

Lag noe ekstra spennende til skalldyrbordet

Det smaksrike krabbekjøttet går godt sammen med andre intense smaker. Denne oppskriften må prøves til neste skalldyrfest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne drinken smaker virkelig av høst
Ukens drink

Denne drinken smaker virkelig av høst

En drink som både er leskende og samtidig smaker av høst med lett innslag av røyk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere
+
Godbiter i pollisten

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere

At Jessica Litaud er inspirert av Jean-François Ganevat og Jean-Marie Guffens, er med på å skille hennes viner fra andre i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du ikke smakt helstekt kylling før
Dagens rett

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før

Denne søndagen lager vi en middag som hele familien vil digge. Her er oppskrift på helstekt kylling med urter og mascarpone

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra spennende til skalldyrbordet
Dagens rett
Kryddergratinert krabbe

Lag noe ekstra spennende til skalldyrbordet

Det smaksrike krabbekjøttet går godt sammen med andre intense smaker. Denne oppskriften må prøves til neste skalldyrfest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Seier i nordisk for sommelierer for Nikolai Haram Svorte på fjerde forsøk

Gull i Nordisk for sommelierer ble Nikolai Haram Svortes 11. medalje i norske og nordiske konkurranser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Benjamin Aarsland til topps i ny drinkkonkurranse

Stavangers fremste bartenderstjerne Benjamin Aarsland stakk av med seieren i konkurransen Buffalo Trace – Perfectly Untamed.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne drinken smaker virkelig av høst
Ukens drink

Denne drinken smaker virkelig av høst

En drink som både er leskende og samtidig smaker av høst med lett innslag av røyk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her