New Zealand øker eksporten

Vineksporten fra New Zealand opplevde en økning på nesten en tredel i fjor i forhold til 2005.

Vinmakerne i New Zealand kunne melde om en eksport som var verdt hele 416 millioner amerikanske dollar. Det tilsvarer en økning på 30 prosent i forhold til samme periode året før.
 
Det er eksporten til landets primærmarkeder som har tatt av. USA importerte 25 prosent mer, Storbritannia 22 prosent mer og Australia hele 47 prosent.
 
Økning
- Det har vært en kontinuerlig økning i hovedområdene våre, som er USA, Storbritannia og Australia. Men det har også vært gledelige tall å se i sekundærområdene. Kanada har økt importen med 60 prosent, Danmark 51 prosent og Irland 41 prosent, sier Chris Yorke, som er er markedssjef i New Zealands forening for vinmakere.
 
Tallene handler altså om verdi og ikke antall liter som er eksportert.
 
- For første gang eksporterte vi for over 100 millioner dollar til sekundærmarkedene. Det er en økning på 30 prosent, sier Yorke.
 
Sauvignon blanc leder
Når det handler om druer er det sauvignon blanc som er i førersetet. Druetypen hadde en eksportøkning på 25 prosent i fjor. Pinot noir er i ferd med å etablere seg som nummer to-druen når det gjelder eksport. Økningen var på 41 prosent.
 
- Nesten 40 prosent av vår pinot noir går til USA. Det er et marked som vi forventer blir vårt største i 2008, sier Yorke.
 
- Vi har hatt ambisiøse mål når det gjelder vekst og markedsstrategier, og det viser seg at dette gir resultater. Det ser veldig lyst ut for vineksporten frem mot 2010, sier Yorke til decanter.com.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen