Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Selv om den norske eplesesongen nå er over, miste vi ikke lysten på epler i Ekake- eller dessertform av den grunn. Butikkenes utvalg av importepler er godt nok til å finne råvarer til de fristende oppskriftene du finner på undersidene.

Og har du vært så forutseende å fryse ned epler fra egen hage, ja da har du virkelig det som trengs.

En guide til norske epler

Variasjonene av epler er mange, noen er søte og melne, mens andre er sterkt syrlige og kanser fristende når du biter inn i det.

Ikke bare med krem

Det er ofte det søte vi forbinder med epler. Den tradisjonelle eplekaken er noe vi alle har et kjært forhold til - søt og saftig med en god porsjon vispet krem.

Men det er ikke bare bestemors herlige eplekake du kan lage av delikatessen, for den passer perfekt til en lang rekke andre søte lekkerbiskener også.

Se alle de gode oppskriftene på undersidene

Flere desserter og kaker med eple

Heller salt enn søtt?

Epler er dog ikke bare forbeholdt de søte kakene og dessertene.

Hvorfor ikke prøve noen av de mange oppskriftene på matretter med eple du finner i vår kokebok?

 
 

Bestemors eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

200 g

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 ºC.
 
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.
Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.
 
Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.
 
Tilsett eggene, et om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.
 
Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.
 
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter.
 
Stikk halvparten av eplebåtene med den tynne siden ned i deigen. Fordel resten av deigen i formen og stikk de resterende eplene med den tynne siden ned i deigen.
 
Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 180 ºC i ca. 50 min.
 
Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Epleterte

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Tertedeig
Fyll
1 stk

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss iskaldt vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens.

Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smulet masse.

Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform.

Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 190 ºC.

Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.
 
Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver.

Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter.

Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca. 30 minutter.

Terten er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.

Server terten varm med vaniljeyoghurt eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Eksklusiv eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

140 g

Fremgangsmåte

Mal skåldede mandler og rist dem lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200° C.

Skru ned varmen i ovnen til 165° C.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell over saften av en sitron.

Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin.

Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs.

Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.

Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i.

Tilsett de romtemperert eggeplommene, én om gangen. Pisk godt mellom hver gang.

Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen.

Skjær så marengsen forsiktig inn massen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165° C i 15 minutter midt i ovnen.

Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme.

Rør jevnlig slik at eplene blir jevnt møre.

Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren.

Fordel resten av røren jevnt over eplene.

Kaken stekes ved 165° C i ca. 30 min med mest overvarme.

Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte, vaniljeis eller vaniljekesam.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Saftig epleostekake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

Bunn
125 g
Eplefyll
Ostefyll
2 stk
0.75 dl
2 dl
Tips
Bruk en fast og syrlig eplesort. Det gir friskest resultat.

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til bunnen i en food processor og kjør til en jevn masse. Har du ikke food processor begynner du med å smuldre smør, sukker og mel. Tilsett så eggeplommen og kna sammen til en jevn deig.

Legg deigen i plast og la den ligge i kjøleskapet i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen ut i en 24 cm kakeform, og godt opp langs kanten. Skrell eplene og stikk ut kjernehuset.

Del eplene i to og legg hver halvpart på kakebunnen. Stek i ovnen i 20 minutter.

Mens eplene stekes visper du sammen egg og sukker. Rør så inn kesam, kremost og vaniljesukker. Rør til blandingen blir jevn og glatt.

Hell ostekremen rundt eplene og stek videre til kaken er ferdig, ca 30 - 40 minutter.

Kaken serveres lun, gjerne med vaniljekesam.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Opp ned-eplekake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

5 stk

Fremgangsmåte

Finn fram en rund form, ca. 20 cm i diameter. Sett stekovnen på 175 °C.

Høvle ca. 25 g smør med en ostehøvl og legg det i bunnen på formen. Bland strøkavring, sukker og chili. Skrell og skjær eplene med en ostehøvl i tynne skiver. Legg skiver av 1 eple oppå smøret i bunnen av formen. Strø over ca. halvparten av brødblandingen.

Skjær neste eple og legg det oppå. Strø over brød og legg på halvparten av det resterende smøret. Gjør likedan med eple og brødblandingen, avslutt med strøkavring og resten av smøret.

Stek kaken midt i ovnen og stek i ca. 40 minutter. Ta den ut av ovnen og la den hvile 20 minutter. Vend den på et serveringsfat. La fremdeles formen ligge en stund over kaken, server den lunken.

Tips1: Bruk helst litt syrlige epler.

Tips2: Denne saftige kaken er best lunken med lettvispet krem eller is til.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Opp ned-eplekake i porsjonsstørrelse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

50 g

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Klipp fire biter av bakepapir, slik at de passer i porsjonsformene (f. eks ildfaste crème brûlée-former).

Dryss formene med sukker, så bunnen er dekket.

Sett formene i ovnen til sukkeret er smeltet. Det tar noen minutter, så følg med. Ta formene ut av ovnen.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær dem i tynne båter/skiver, som legges i formene.

Dryss over kanel. Legg litt smør og litt sukker i hver form.

Deigen kjevles ut og skjæres til slik at de passer til formene. Trykk deigen godt ned i kantene.

Bak tertene i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter eller til butterdeigen har fått en gylden farge.

Snu tertene på hver sin tallerken slik at deiglaget kommer nederst. Fjern papiret.

Server tertene lune, gjerne sammen med krem, vaniljekesam eller vaniljeis.

Tips: Dette er en rask og enkel miniversjon av den klassiske, franske tarte tatin .

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Tilslørte bondepiker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Eplemos
4 stk
4 ss
Crumble
2 ss

Fremgangsmåte

Start med å lage eplemos. Du kan også kjøpe den ferdig i butikken, om du ønsker det.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i biter.

Kok eplebitene, 3 ss sukker og vann til eplene er møre og konsistensen er passe. Mengde vann som trengs, avhenger er eplesort. Avkjøl.

Smelt smøret i en stekepanne og tilsett resten av sukkeret. NB. Bruker du sukkerkavring, så behøver du ikke tilsette sukker. Tilsett kanel og bland godt. La det surre litt i pannen under omrøring. La kavringblandingen avkjøle på kjøkkenpapir.

Anretning:
Pisk kremfløten. Legg eplemos, krem og kavring lagvis i en dessertbolle eller i porsjonsglass.
 

Tilslørte bondepiker bør serveres med en gang, ellers mister kavringen den deilige sprøheten.

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Trifle med eplemos og vaniljekrem

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg
200 g
8 fingerkjeks
1 ss
3 dl
hjemmelaget eggekrem

Fremgangsmåte

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver.

Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele.

Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter.

Tilsett krydderet og sukker etter smak.

Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over. Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald.

Hell eggekrem over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, bruk sprøytepose. Dryss litt kanel på toppen.

Slik lager du vaniljekrem

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Her kan du lære om det som gjør norske epler så gode

 

Vi har mengder av oppskrifter på eplekaker og epledesserter

Eller hva med en oppskrift på middagsretter med epler

 

Se våre fristende drinker med epler

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Eplemos

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 kg
1.5 dl

Fremgangsmåte

Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre.

Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
 
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse med eplemos i små begre.
 

Foto: Scanstock og Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen