Norden beste vinkelner fra Sverige

Jonas Røyemann stakk av med førsteplassen i det første nordiske mesterskap for vinkelnere. Den dyktige svensken er til daglig vinkelner hos Värdshuset Ulla Wiinblad i Stockholm. Han hadde skarp konkurranse fra danske Jesper Boelskifte, innehaver av københ
Redaksjonen
05 Februar 1998 - 01:58

De øvrige tre nasjoner plasserte seg som følger: Lars Solum Jønsson, faglærer ved Stockholms Restauranthøgskola, som stilte for Norge, finske Christina Laitinen, innkjøpssjef ved Hotel Intercontinental i Helsinki, og Islands Hjørtør Thårleifsson som for øvrig er vinkelner ved Jans Mat & Vinhus i Stavanger. Alle kandidater gjennomførte først en teoretisk test med en rekke krevende spørsmål innen vinkunnskap, utformet av den internasjonale sommelierpresidenten, Guiseppe Vaccarini. -dernest fulgte en praktisk del hvor en fireretters meny skulle vinsettes. Og her gjelder det ikke bare å plukke riktige viner; aller viktigst er å begrunne valget godt samt skape en helhet rundt måltidet. Både valget av aperitiff og avec, så vel flytende som rykende, teller med. Blindsmaking er en viktig del av konkurransen. Til tross for at ingen denne gang traff midt i blinken, og de fleste forslagene var langt fra fasit rent geografisk, gir godt resonnement poeng. De fire vinene var: La Chatelleine 1994 Sancerre, J. Mellot; Cartridge & Browne Chardonnay 1996, California; Enzo Medcella Rosso Conero 1996, I Lavi, Marche, Italia; Los Vascos Cabernet Sauvignon 1996, Dom. Baron de Rothschild, Chile. Som et underholdende, men ikke avgjørende element, inneholdt konkurransen også champagnesabling. Det høres kanskje brutalt ut? Og det er det, men likevel svært effektfullt hvis det å imponere er målet. Det gjorde også Christina Laitinen som sablet for første gang. Mer elegant kan det ikke gjøres! Og her er fremgangsmåten: Bruk helst ordentlig champagne, for "leken" krever en flaske med skikkelig innvendig trykk. Skrell av folien/papiret. Ta av metallnettingen. Finn der hvor flasken er skjøtet. Legg den i den ene hånden i ca 45 graders vinkel. Rett sabelen (champagnesabel fås kjøpt blant annet hos Bokfinken i Oslo) med den indre siden mot flaskehalsens kant og slå. Hvis du er heldig, kappes på denne måten flaskehalsen rett av, uten søl av glassbiter, og champagnen kan serveres. Litt svinn må du imidlertid regne med! Førstepremien var en femdagers tur til vinprodusenten Torres i Penedes, Spania. Vi gratulerer Den Norske Vinkelnerforening med et flott tiltak og ser frem til neste konkurranse som trolig finner sted i et av de andre nordiske landene. Snart møtes verdens vinkelnere til felles dyst, nærmere bestemt den 7. juni i Wien. For Norge stiller Jens Beisland, Jans Mat & Vinhus, Stavanger.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her