Nordens beste unge barista

17 år gamle Jonathan Kolbu stakk av med seieren for Finland i helgens Nordic Barista Cup.
Redaksjonen
21 September 2010 - 15:29

Lørdag stilte fem elever ved kokkelinjen på Vestby videregående skole, opp til konkurranse i en helt annen disiplin enn hva de er vant til til daglig, og det var Jonathan Kolbu som førte stolte familietradisjoner videre ved å vinne konkurransen for det finske laget.

Landslag lærer opp unge kokker
Under Nordic Barista Cup som ble avholdt på Spikerboks i Oslo forrige uke, var nemlig en av de ni konkurranseelementene at hvert av de nordiske baristalandslagene skulle trene opp hver sin kokkeelev i kunsten å være barista.

Med bare noen få timer til rådighet skulle landslagene forberede elevene til en konkurranse på lik linje med de som de profesjonelle baristaene gjennomgår i verdensmesterskapet.

I løpet av 10 minutter skulle hver enkelt holde en presentasjon av så vel kaffen de brukte, servere to espresso, en cappuccino og en valgfri signaturdrikk med base i kaffe.

Finsk seier
I det som av dommerene ble karakterisert som en meget tett konkurranse, var det til slutt Jonathan Kolbu som gikk av med seieren for Finland, tett fulgt av Linn Maren Jensen for Sverige og Håkon Aleksander Holløkken som representerte Island.

Kolbu har litt å slekte på når det gjelder baristakunsten, for hans eldre bror Christopher Kolbu, vant nemlig NM i baristakunst i 2008.

- Det har ikke blitt så mye tid til å forberede seg noe særlig mer enn den tiden vi har hatt sammen med baristalandslagene, men finnene har tatt veldig godt vare på meg, sier Kolbu.

- Vår del av konkurransen kan jo også bli veldig avgjørende i den totale konkurransen da vi kan få maksimalt 135 poeng her. Når det er 299 poeng som er maksimal poengscore er det litt nervepirrende å tenke på, fortsetter han.
 
Under selve konkurransen fremviste Kolbu en ro og ekspertise som imponerte selv de erfarne baristaene. Med en signaturdrikk laget på en kaffe med tydelig grapefruktkarakter, tilsatt ferskpresset grapefruktjuice samt en sukkerløsning laget på brunt sukker, kunne han sikre sieren for det finske laget.
 
Spennende dager
De fem elevene fra Vestby videregående skole går alle på kokk- og servitørlinjen, men var svært ivrige etter å delta i denne annerledes konkurransen.

- Dette har vært noen utrolig spennende dager, og vi har lært utrolig mye, sier Aleksander Holløkken til Apéritif.

- Jeg kan godt tenke meg å jobbe som barista i fremtiden, fortsetter han.

Det er ikke bare kokkeelevene som synes det har vært spennende, for baristalandslagene har også satt pris på dette nye elementet ved konkurransen.

- De har vist et fantastisk engasjement og ståpåvilje hele veien, og det har vært lærerikt for oss også å jobbe sammen med dem, sier Oda Misje Haug fra det Norske Baristalandslaget til Apéritif.

De fem som deltok fra Vestby VGS under NBC 2010 var:
• Esther Louise Lefstad for Danmark
• Jonathan Kolbu for Finland
• Christopher Norlund for Norge
• Linn Maren Jensen for Sverige
• Håkon Aleksander Holløkken for Island
 
Til venstre i bildet: Hilde Johansen, reserve under mesterkapet.
 
Foto: Gaute Gusrud
Illustrasjonsfoto: Opplysningskontoret for meieriprodukter
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her