Nordisk fulltreffer

Nå kan Merete Bø føye nok en tittel til samlingen. Vår mest lovende kvinnelige vinkelnerfunn noen sinne er nemlig nordisk mester.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2008 - 14:43

Merete Bø (31), vinkelner på Bagatelle i Oslo, har demonstrerte den bratteste suksesskurven vi noen gang har sett blant norske vinkelnere. Med unntak av sin kollega Robert Lie. Men så har Bø akkurat startet sin konkurransekarriere. I løpet av et halvår har hun sikret seg norgesmestertittelen og er nå altså også nordisk mester.

Det var den 2. juli i Stavanger under Bocuse d'Or Europa 2008 at årets nordiske mesterskap fant sted, og hvor Bø slo ut to langt mer rutinerte svensker i finalen, Søren Pollenius og Susann Berglund-Krantz. De tre finalistene hadde kvalifisert seg etter innledende runder med praktiske øvelser samt en teoretisk prøve hvor til sammen ni nordiske kandidater deltok.

Hårfin margin
Finalen bød på blindsmaking hvor målet er å beskrive to viner så detaljert som mulig samt fem brennevin hvorav et glass til en forandring inneholdt et øl. Videre sette viner til en meny med gjester ved bordet. Dekantere vin og rette feil i vinkart samt håndtere vanskelige gjester. I det hele tatt en veldig (?) vanlig arbeidssituasjon!

Bø vant med hårfin margin foran Pollenius som gjorde et par "fatale" feil, men juryen som bestod av presidentene i de fem nordiske landene med norske Robert Lie som hoveddommer, var unisone i sin dom: Bø er best.

Klar for seier
Selv er hun strålende fornøyd med resultatet: - Jeg hadde veldig lyst til å vinne denne gangen og forberedte meg godt. Etter at jeg kom til semifinalen og dermed ble en av de ti beste i EM i mai, bestemte jeg meg for å satse skikkelig foran nordisk. Men jeg var likevel veldig usikker etter de innledende rundene, og ble derfor lettere sjokkert, men selvsagt veldig glad for å bli plukket ut som finalist.

Neste viktige internasjonale sommelierkonkurranse er VM i 2010. Ser vi Bø på pallen der?

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her