Nordisk nedtur

I årets kaffeverdensmesterskap ble det ingen medaljer til de nordiske deltakerne.
Redaksjonen
13 August 2009 - 11:59

For første gang i mesterskapenes 10-årige historie måtte de nordiske deltagerne reise hjem fra de fem disiplinene i Kaffe-VM helt medaljeløse. Det nærmeste de kom var en fjerdeplass til Danmark i klassen "Coffee in Good Spirits". Bortsett fra det var det tynt.

For Norges vedkommende måtte man nok adskillig lengre ned på resultatlisene for å finne kjente navn. Nå skal det nok sies at konkurransen er blitt betydelig skarpere både i kvantitet og kvalitet ettersom tiden har gått.

Forbereder neste VM
Totalt sett var det i år ca 140 deltakere fra 60 land, som står i kontrast til de 13 som deltok første gang i Monte Carlo for 10 år siden. Da og etter den tid har det alltid vært nordboere på medaljeplasser i de fleste disipliner, fram til i år. Nå kan vi for så vidt forsøke å skryte på oss Martha Piigli fra Estland, vinneren i Coffee in Good Spirits, som nordboer, men det holder vel ikke helt.

For Norge endte det vel det vi kan kalle "midt i haugen" med to 15. plasser og en 17. plass som beste prestasjoner, men allerede nå er forberedelsene i gang for å oppnå bedre resultater i mesterskapene i juni i London 2010. Der blir nok konkurransen enda skarpere idet man forventer minst 200 deltakere fra alle verdens hjørner.

England best
Nok en bekreftelse på at hegemoniet har forskjøvet seg, fikk vi i konkurransen om beste nasjon. Det er altså nasjonen som oppnår høyeste skår når resultatene fra alle fem øvelsene legges sammen: Barista kunst. Cup Tasting. Latte Art. Coffee in Good Spirits og Cezve/Ibrik (Tyrkisk/Gresk kaffe).

Tidligere har både Island og senest Danmark kunne smykke seg med tittelen som verdens beste kaffenasjon, men i år ble England vinner, dog tett fulgt helt inn til mål av Sør-Korea og Belgia. Litt av et paradoks siden det I de to første i all hovedsak drikkes pulverkaffe av tvilsom kvalitet, mens Belgia nok er mest kjent for drikkevarer av helt andre kalibre. Men vi får håpe at topp avler bredde. Det er jo det som er hensikten med mesterskapene.

Et videosammendrag av konkurransene finner du på www.scae.com

Foto: Charles Prager

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her