Nordisk nedtur

I årets kaffeverdensmesterskap ble det ingen medaljer til de nordiske deltakerne.
Redaksjonen
13 August 2009 - 11:59

For første gang i mesterskapenes 10-årige historie måtte de nordiske deltagerne reise hjem fra de fem disiplinene i Kaffe-VM helt medaljeløse. Det nærmeste de kom var en fjerdeplass til Danmark i klassen "Coffee in Good Spirits". Bortsett fra det var det tynt.

For Norges vedkommende måtte man nok adskillig lengre ned på resultatlisene for å finne kjente navn. Nå skal det nok sies at konkurransen er blitt betydelig skarpere både i kvantitet og kvalitet ettersom tiden har gått.

Forbereder neste VM
Totalt sett var det i år ca 140 deltakere fra 60 land, som står i kontrast til de 13 som deltok første gang i Monte Carlo for 10 år siden. Da og etter den tid har det alltid vært nordboere på medaljeplasser i de fleste disipliner, fram til i år. Nå kan vi for så vidt forsøke å skryte på oss Martha Piigli fra Estland, vinneren i Coffee in Good Spirits, som nordboer, men det holder vel ikke helt.

For Norge endte det vel det vi kan kalle "midt i haugen" med to 15. plasser og en 17. plass som beste prestasjoner, men allerede nå er forberedelsene i gang for å oppnå bedre resultater i mesterskapene i juni i London 2010. Der blir nok konkurransen enda skarpere idet man forventer minst 200 deltakere fra alle verdens hjørner.

England best
Nok en bekreftelse på at hegemoniet har forskjøvet seg, fikk vi i konkurransen om beste nasjon. Det er altså nasjonen som oppnår høyeste skår når resultatene fra alle fem øvelsene legges sammen: Barista kunst. Cup Tasting. Latte Art. Coffee in Good Spirits og Cezve/Ibrik (Tyrkisk/Gresk kaffe).

Tidligere har både Island og senest Danmark kunne smykke seg med tittelen som verdens beste kaffenasjon, men i år ble England vinner, dog tett fulgt helt inn til mål av Sør-Korea og Belgia. Litt av et paradoks siden det I de to første i all hovedsak drikkes pulverkaffe av tvilsom kvalitet, mens Belgia nok er mest kjent for drikkevarer av helt andre kalibre. Men vi får håpe at topp avler bredde. Det er jo det som er hensikten med mesterskapene.

Et videosammendrag av konkurransene finner du på www.scae.com

Foto: Charles Prager

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her