Nordlending til topps i kjøtt-NM

Svein Arve Leitvoll fra Sømne brukte bare 27 minutter på å skjære en kvart okse i perfekte stykningsdeler. Dermed er han ny norgesmester i kjøttskjæring.
Redaksjonen
26 August 2004 - 01:00

- Veldig gøy og overraskende, selv om jeg kjente at ting fungerte i dag, sa en nokså svett Leitvoll da han tok imot publikums hyllest under NM i kjøttskjæring for svenner. Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med Matfestivalen i Ålesund onsdag. Andreplassen gikk til Frank Orheim fra Stranda, mens Øivind Pedersen fra Egersund fikk bronse.
 
For kjøttskjæring er tungt fysisk arbeid. Et stykke storfe på 80 kilo er noe de færreste av oss gir seg i kast med på kjøkkenbenken, og i alle fall ikke på tid. En proff kjøttskjærer deler altså det hele vakkert opp på knappe 30 minutter.
 
- Jeg har ikke trent så veldig mye. Dette er jo det daglige arbeidet mitt, selv om vilkårene her er litt annerledes. Vi jobber vanligvis i lokaler som holder åtte-ti grader, og uten publikum og pressefotografer svirrende rundt bordet. Dessuten er tidspresset en ekstra stressfaktor, sier Leitvoll, som til daglig er kjøttskjærer ved Gilde Nord-Norges Salgslag i Brønnøysund. Han har deltatt i NM to ganger tidligere, men det er første gang han oppnår premieplassering.
 
Gull verdt
Tempo er bare ett av kriteriene på veien til pallen. Viktigst er måten man skjærer ut kjøttet på. Bein og sener skal vekk, de enkelte stykningsdeler skal skjæres perfekt ut, kjøttet skal sorteres etter fettprosent og svinnet skal være minst mulig. Under dommernes årvåkne blikk vurderes også håndlag, orden og hygiene. En kjøttskjærer må dessuten kunne slipe sin kniv, og knivseggene inspiseres nøye etter endt konkurranse.
 
- Kjøttskjærerne håndterer store verdier hver dag, og en dyktig fagmann er gull verdt for bedriften sin. Skjæringen av kjøttet har stor betydning både for mørhet og svinnprosent, og utfordringen ligger i å holde høy hastighet uten å skjære feil, sier Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.
 
Også lærlinger
Dette er tiende gang Norgesmesterskapet i Kjøttfag arrangeres, og konkurransen samler kjøttfagfolk fra hele landet. Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF), mener konkurransen er viktig for å holde på det høye nivået i faget.
 
- Kjøttbransjen er en industri tuftet på gode, gamle håndverkstradisjoner. Teknologi kan ikke erstatte den enkelte medarbeiders fagkunnskap. Derfor er det viktig å bruke ressurser på å beholde og utvikle de gode fagfolkene, sier Lynghaug.
 
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt / Pressekontoret

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her