Norge best ut

Norge kommer best ut i en rapport om ansvarlig fiske.
Redaksjonen
10 Mars 2009 - 17:15

Det er et ekspertpanel som har rangert verdens fiskerinasjoner etter hvor godt de etterlever FNs regler for ansvarlig fiske.
 
Tre forskere University of British Columbia og University of Rio Grande har sammen med WWF undersøkt hvordan verdens største fiskerinasjoner etterlever FNs regler for ansvarlig fiske, FAO Code of Conduct.
 
Norge kommer best ut i rapporten, etterfulgt av USA, Canada, Australia og Island.
 
Bedre enn EU
Rapporten peker spesielt på at Norge og Island har et bedre samsvar mellom sine fiskerier og FNs Code of Conduct, enn mange EU-land man kunne forventet det samme fra.
 
- Dette kan skyldes at disse landenes nasjonaløkonomi i mye større grad avhenger av fiskeriene. I tillegg har disse landene tradisjonelt støttet utviklingen av reglene, skriver forskerne når de presenterer rapporten i magasinet Nature.
 
WWF har tidligere trukket fram at forbudet mot utkast av fisk er en av de viktigste forskjellene mellom fiskeriforvaltningen i Norge og EU.
 
Bistand har virket
En annen viktig konklusjon i rapporten er at et lands velferdsnivå, styresett og stabilitet henger sammen med hvor godt landets fiskerier etterlever FN-reglene. Forskerne peker derfor på den skandinaviske fiskeribistanden når de forklarer hvorfor Namibia er på en sterk sjetteplass, skriver Seafood.no.
 
-Det er oppmuntrende å se at enkelte utviklingsland scorer mye høyere enn mange europeiske land og trenden for øvrig. Dette viser at det er mulig å oppnå mye god fiskeriforvaltning med begrensede midler. Målrettet bistand har sannsynligvis spilt en rolle her, skriver forskerne.
Grundig evaluering
 
53 land
Ekspertpanelet har undersøkt fiskeriene i 53 land, som til sammen står for 96 prosent av fangsten fra havet på verdensbasis. I undersøkelsen har forskerne evaluert landene på seks ulike områder. De tre første undersøker landenes vilje til å etterleve FN-reglene, mens de tre siste handler om hvor effektivt reglene faktisk blir fulgt. 
 
- Tolv år etter at man ble enige om Code of Conduct er det fortsatt stort rom for forbedring også hos landene som står fremst i rangeringen, skriver forskerne i rapporten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her