Norge taper milliarder på rekordstor harryhandel

Går glipp av store skatteinntekter og mange arbeidsplasser, mener Virke.

Nordmenn handlet for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2011. Det er ni prosent mer enn i året før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad–Svinesund-området. Charlottenberg står for 19 prosent, mens handlestedene i resten av Sverige står for 23 prosent. Det betyr at 94 prosent av den norske grensehandelen skjer i Sverige, ifølge SSB.

LES OGSÅ: Ny rekord for grensehandelen

- En grensehandel på 11,5 milliarder kroner har store konsekvenser for handelen, leverandørene og landbruket. Norske arbeidsplasser forsvinner på grunn av feilslått landbruks- og avgiftspolitikk, sier Thomas Angell, direktør i Virke Handel til dn.no.

Virke mener at grensehandelen koster Norge minst 10.000 arbeidsplasser. Organisasjonens anslag viser at rundt seks prosent av norsk dagligvare- og drikkevarehandel er flyttet over grensen til Sverige.

Fra dagens undersøkelse startet i 2004, har grensehandelen økt med 30 prosent. Antall dagsturer har i samme periode økt med åtte prosent, ifølge SSB.

Virkes beregninger viser at den enorme grensehandelen i fjor førte til at Norge gikk glipp av minst 2,5 milliarder kroner i skatter og avgifter.

LES OGSÅ: Ølsmuglerne setter rekord

Forsiden akkurat nå

Til toppen