Ølsmuglerne setter rekord

Vi smugler mer øl fra våre naboland enn noen gang før.
26 August 2011 - 14:59

Det ligger ant til en ny rekord i nordmenns smugling av øl. I første halvår har Tollvesenet tatt hånd om over 210 000 liter øl, mens det i hele 2010 ble beslaglagt under 390 000 liter øl. På ti år er Tollvesenets beslag av smuglerøl åttedoblet, fra 54 000 liter i 2001.

- Øl har blitt en av de viktigste lokkevarene i svenskehandelen, både for lovlydige og smuglere, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Nome peker på at nordmenn kjøper mer øl i utlandet, og at det har sammenheng med økningen i beslagene.

Høye avgifter
- Tall fra Systembolaget i Sverige viser at salget av sterkøl til nordmenn økte med 80 prosent fra 2002 til 2009, sier Nome. I tillegg kjøpte nordmenn 30 millioner liter øl i utlandet i 2005, og Nome antar at tallet er vesentlig høyere i dag. Han mener høye avgifter på øl i Norge får flere til å ta med seg øl fra utlandet, både på lovlig og ulovlig måte, og at dette går ut over norske arbeidsplasser.

Bryggeriarbeider mister jobben
- 30 millioner liter er like mye som Aass og Mack brygger til sammen og tilsvarer årsforbruket til 600 000 gjennomsnittsnordmenn. Da sier det seg selv at grensehandelen og smuglingen går ut over norske arbeidsplasser, sier han.

I løpet av de siste ti årene har ett tusen norske bryggeriarbeidere mistet jobben.
- Fra 1995 har avgiften på øl økt med 51 prosent, mens den har økt med 37,7 prosent for vin og 9,6 prosent for brennevin. Øl er dermed blitt en attraktiv smuglervare, og det er relativt nytt, sier Nome.

Harryhandel for 10 milliarder
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) brukte vi 10,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i fjor. Harryhandelen øker for hvert år, men ikke dramatisk. Fem år tidligere, i 2005, handlet vi for 8,7 milliarder kroner på slike turer.

Over halvparten, 53 prosent, opplyser at de har kjøpt alkohol på dagsturer til utlandet. Beregninger fra SSB viser at vi kjøpte øl for 410 millioner kroner på slike turer i 2009. Av alt vi kjøper på handleturer i utlandet, utgjør øl hele 3,9 prosent. Systembolagets salg av sterkøl til nordmenn økte mye mer enn salget av vin og sprit i perioden mellom 2002 og 2009, skriver Newswire.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her