Rekordvekst for grensehandelen i oktober

I oktober økte nordmenns kjøp av vin og brennevin med 59,5 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er suveren rekord i år for en enkelt måned, og det er handelen med vin som øker mest.
Redaksjonen
15 November 2001 - 01:00

Mens vi i oktober i fjor tok med oss 189.500 liter vin fra Systembolaget, ble 330.100 liter vin kjørt hjem til Norge i oktober i år. Målt i kroner økte vinhandelen med 78,2 prosent, ifølge oktoberbarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).
 
Siden svenskene innføre lørdagsåpent i juli har denne grensehandelen økt hver måned med 50 prosent. Nå har det derimot skjedd en økning i veksttakten, og det er den raskt økende grensehandelen med vin som setter nye rekorder. Aldri før har grensehandelen med vin økt med over 75 prosent uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF)
 
Om litt over to uker reduserer de svenske vinavgiftene med 5 kroner pr. flaske. Regjeringens forslag om å bare redusere de norske vinavgiftene med 2 kroner, gjør at avgiftsforskjellene igjen vil øke. Hvis ikke Stortinget nå tar ansvar og reduserer de norske vinavgiftene ytterligere vil grensehandelen sette nye rekorder også neste år, sier Amundsen
 
Sprit øker mye - vin øker mest
I oktober la vi igjen 50,5 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 59,5 % fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 471 millioner kroner i Sverige, mot 358 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 3,13 millioner liter vare i fjorårets ti første måneder, til 4,15 millioner liter vare på samme tid i år.
 
Stadig kjøper vi mest brennevin, denne grensehandelen nådde 26,2 mill kroner i oktober, mot 18,0 mill kroner i oktober i fjor. Det gir 45,6 prosent årsvekst for grensehandelen med brennevin. Men det er grensehandelen med vin som øker mest, den steg fra 13,6 mill kroner i oktober i fjor til 24,3 mill kr i år, en vekst på 78,2 prosent.
 
Strömstad
Det er igjen Strömstad som har størst vekst i grensehandelen. Her økte grensehandelen med vin og brennevin fra 11,177 mill kr i oktober 2000 til 20,036 mill kr i oktober i år, en fremgang på 79,3 prosent. Handelen med vin økte fra 6,778 mill kr til 12,141 mill kroner, mens de tilsvarende talenene for brennevin var 4,400 mill kr og 7,895 mill kroner.
 
Polsalget i grensefylkene stuper
I følge tall fra Vinmonopolet har polets salg fortsatt å synke i grensefylkene Østfold (- 5%), Akershus (-2%) og Finnmark (-6.5%) i samme periode som Systembolaget på andre siden av grensen opplevde rekordsalg. Reduksjonen i polsalget i grensefylkene skjer på tross av en ekstra salgsdag på Vinmonopolet i oktober.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her